Od sutra obavezna zimska oprema

Do 15. aprila

Od sutra obavezna zimska oprema

14.11.2017 - 14:46
BiH

Posjedovanje i korištenje zimske opreme na teritoriji BiH, bez obzira na vremenske uslove, obavezno je od sutra pa do 15. aprila.

Pod zimskom opremom podrazumijevaju se: pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) ili pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

Dodatno za teretna vozila i autobuse u zimsku opremu ubraja se lopata i vreća pijeska.

Novčane kazne za neposjedovanje zimske i druge opreme: 40 KM za vozača, 500 KM za preduzeća ili drugo pravno lice, 500 KM za fizičko lice koje samostalno obavlja djelatnost prijevoza.

Prije zimske sezone na automobilu je potrebno provjeriti imaju li gume dovoljnu dubinu profila i da li je pritisak zraka u gumama odgovarajući. Potrebno je provjeriti i stanje motornog ulja i rashladne tekućine (antifriza i sl.), te stanje akumulatora, kao i kablova. Tekućinu za pranje vjetrobrana treba obogatiti tekućinom protiv zamrzavanja da ne bi došlo do oštećenja njenog rezervara ili električne pumpe.

Izvor: 
BNN.BA
Tagovi: