Apel radnika Hidrogradnje za omogućavanje normalnog rada

Pogoni još bez struje

Apel radnika Hidrogradnje za omogućavanje normalnog rada

10.08.2015 - 14:19
BiH

Radnici Hidrogradnje d.d. Sarajevo iz podružnica Sigma Butmir i kamenolom Hadžići ponovo su uputili apel u kojem od nadležnih traže da im bude omogućen normalan rad i život, nakon što je firmi isključena struja.

Navode da im je 30. jula 2015. isključena električna energija zbog duga prema Elektroprivredi BiH od 400.940,20 KM, te da je isključenje bilo najavljeno, ali nije učinjeno ništa da ono bude spriječeno jer se nastoji uništiti "ono što je jedino zdravo u Hidrogradnji".

Podsjećaju da nisu primili od 15 do 18 plaća, da godinama nisu zdravstveno osigurani te da oni koji su stekli uvjete za odlazak u penziju ne mogu da ostvare to pravo.

Od Vlade FBiH kao većinskog vlasnika Hidrogradnje traže hitnu reakciju te upozoravaju da će biti primorani da poduzmu radikalnije mjere ukoliko se ogluše na ovaj apel.

Radnici koji su se borili za ovu državu neće prepustiti svoju firmu "lopovima, mafijašima i tajkunima", naveli su radnici pogona Sigma i Hadžići u dopisu upućenom javnosti i nadležnim organima.

Izvor: 
Fena