Azijske berze pale, Euro oslabio zbog Grčke

Grcima prijeti bankrot

Azijske berze pale, Euro oslabio zbog Grčke

15.06.2015 - 09:52
Biznis - Svijet

Na azijskim su berzama u ponedjeljak cijene dionica pale, dok se euro našao pod pritiskom jer nema napretka u pregovorima o rješavanju grčkih dužničkih problema, pa toj članici eurozone prijeti bankrot.

TOKIO, 15. juna (FENA) - Na azijskim su berzama u ponedjeljak cijene dionica pale, dok se euro našao pod pritiskom jer nema napretka u pregovorima o rješavanju grčkih dužničkih problema, pa toj članici eurozone prijeti bankrot.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7.30 sati bio u minusu 0,5 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji, Singapuru, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,5 i 1,5 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7.30 sati na gubitku 0,4 posto.

Loše raspoloženje na tržištima posljedica je još jednog propalog pokušaja pronalaženja rješenja za grčke dužničke probleme. U nedjelju je sastanak između predstavnika grčke vlade i njezinih kreditora trajao manje od sat vremena i nije urodio nikakvim napretkom.

Evropski dužnosnici inzistiraju na smanjenju mirovina i povećanju poreza na dodanu vrijednost kako bi Grčka smanjila proračunski deficit, no Atina to odbija učiniti.

-Kako sporazum nije na vidiku, očekivanja da će Grčka bankrotirati i izaći iz eurozone idućih će dana rasti - kaže Elsa Lignos, analitičarka u RBC-u.

Grčka vlada i predstavnici triju institucija - MMF-a, Evropske komisije i Evropske središnje banke - već mjesecima pregovaraju o reformama koje bi Grčka trebala poduzeti kako bi se deblokirala zadnja rata iz programa financijske pomoći od 7,2 milijarde eura.

Bez tih sredstava, malo je vjerojatno da će Grčka izbjeći bankrot kada joj krajem ovoga mjeseca na naplatu stigne MMF-ov kredit od 1,6 milijardi eura.

U četvrtak će o grčkim dužničkim problemima raspravljati ministri financija eurozone i vjerojatno će morati donijeti teške političke odluke.

Grčka vlada i dalje poručuje da je spremna pregovarati, dok su dužnosnici Evropske unije krajem prošle sedmice održali prvu službenu raspravu o najgorem mogućem scenariju.

Ulagači su oprezni i zbog toga što se u utorak i srijedu održava sjednica čelnika američke središnje banke. Niz posljednjih makroekonomskih podataka pokazuje da američko gospodarstvo hvata zamah nakon pada u prvom tromjesečju, što znači da se bliži vrijeme kada će Fed, prvi put nakon osam godina, povećati ključne kamatne stope.

Niko ne očekuje da će Fed kamate povećati već na ovoj sjednici, nego najranije u septembru.

-Mislimo da čelnici Feda neće izričito navesti da će u septembru povećati kamate, no očekujemo da će ponoviti da njihov potez ovisi o gospodarskim pokazateljima i signalizirati da je povećanje kamata moguće u ovoj godini ako pokazatelji ostanu konstruktivni - kaže Tom Porcelli, analitičar u tvrtki RBC Capital Markets.

Zaoštravanje monetarne politike u SAD-u značilo bi da svjetska tržišta dionica gube jednu polugu koja je godinama podržavala rast cijena.

A zbog grčke dužničke krize, na valutnim se tržištima euro našao pod pritiskom, pa je njegov tečaj jutros pao 0,4 posto, na 1,1210 dolara.

I prema japanskoj valuti cijena eura skliznula je za 0,4 posto, na 138,50 jena.

Dolar je, pak, ojačao prema 'japancu', za 0,1 posto, na 123,55 jena.

A nakon što je prošle sedmice porasla za 0,7 posto, jutros je na londonskom tržištu cijena nafte pala 0,6 posto, na 63,50 dolara po barelu. Na američkom je tržištu, pak, barel pojeftinio 0,4 posto, na 59,70 dolara, nakon što je prošle sedmice poskupio 1,5 posto, prenosi Hina.

Izvor: 
Fena