Cijene nafte na svjetskom tržištu pale više od četiri posto

Proizvodnja nafte u SAD-u raste

Cijene nafte na svjetskom tržištu pale više od četiri posto

05.06.2017 - 10:16
Biznis - Svijet

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice oštro pale, druge sedmice zaredom, jer se ulagači plaše da bi odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa o odustajanju od globalnog sporazuma o klimi mogla dodatno potaknuti proizvodnju u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice pala 4,2 posto, na 49,95 dolar, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 4,3 posto, na 47,66 dolara.

Pritisak na cijene nafte uslijedio je nakon vijesti da će se SAD povući iz globalnog sporazuma za borbu protiv klimatskih promjena potpisanog u Parizu 2015. godine, što je potez kojim Trump ispunjava jedno od svojih glavnih obećanja iz predizborne kampanje. Taj porez naišao je na osudu američkih saveznica.

- Time bi se moglo potaknuti nekontrolisano bušenje u cijelom SAD-u i moglo bi dovesti do odbacivanja drugih obveza koje je potpisao SAD. Takav razvoj događaja dodatno bi povećao ponudu iz SAD-a i zakomplicirao projekcije OPEC-a, a takav scenarij nikako ne bi bio povoljan za cijene nafte -rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i neke nečlanice tog kartela odlučile su 25.  maja na sastanku u Beču produžiti sporazum o smanjenju proizvodnje nafte do kraja marta iduće godine, kao i dosad – za 1,8 miliona barela dnevno.

Ipak, od tada su cijene nafte pale više od 7 posto jer dok OPEC smanjuje proizvodnju, SAD je povećava.

Direktor Rosnefta Igor Sechin u petak je izjavio kako se tržište ne može stabilizovati ako svi proizvođači ne učestvuju u smanjenju proizvodnje.

Aamerička proizvodnja sirove nafte proteklih sedmica porasla je na 9,34 milijuna barela, što je gotovo 500.000 barela više u odnosu na isti period prošle godine i blizu nivoa najvećih proizvođača Rusije i Saudijske Arabije.

Izvor: 
Fena