Danas potpisivanje sporazuma o stabilizaciji poslovanja Agrokora

Drama najveće hrvatske kompanije

Danas potpisivanje sporazuma o stabilizaciji poslovanja Agrokora

01.04.2017 - 15:11
Region

Najveća hrvatska kompanija Agrokor tokom dana bi s bankama-vjerovnicima trebala potpisati ugovor o "standstill" aranžmanu, čiji su detalji usaglašeni na jučerašnjem sastanku. Taj ugovor Agrokoru bi trebao osigurati stabilan nastavak poslovanja. U saopćenju koje je objavila Erste banka stoji i da će tokom procesa restrukturiranja funkcije vrhovnog menadžmenta u Agrokoru biti popunjene nezavisnim stručnjacima, a imenovat će se i glavni direktor za restrukturiranje, izvještava Al Jazeera. 

Nakon što su jučer sve kompanije Agrokora završile u blokadi, banke su objavile da je postignut sporazum kojim se za ovu kompaniju, jednu od najvećih u regionu, postavljaju svoju upravu. Saopćenje je poslala Erste banka, u ime svih članica vjerovničkog odbora u kojem se nalaze i Sberbanka, VTB Banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria, te Zagrebačka banka.

Kao je to ranije pisala Al Jazeera osam kompanija iz Agrokora posluju u Bosni i Hercegovini (Ledo, PIK Vrbovec, Zvijezda, Konzum, Velpro, Super Kartica, Sarajevski kiseljak i Agrokor Zagreb) i nemaju dugovanja po osnovu PDV-a, ali je dug ovih kompanija prema dobavljačima veći je od 200 miliona eura. 

 

Hrvatska Vlada donijela je zakon o sistemski važnim kompanijama, koji se odnosi i na Agrokor, a omogućuje imenovanje Vladinog povjerenika te vanredne uprave u takvim kompanijama u predstečajnim okolnostima.

"Agrokor je s bankama-vjerovnicima postigao dugo očekivani standstill sporazum koji bi tvrtki trebao omogućiti stabilizaciju poslovanja, poček otplate kredita i svježu injekciju novca kojom bi se podmirio dio dugova prema dobavljačima. Samo ugovor službeno još nije potpisan. Iz Erste banke potvrđen nam je da se radi na finalnom usuglašavanju tehničkih detalja ugovora te se očekuje da će to biti dovršeno u najskorijem roku", javlja reporter Al Jazeere.

Postignutim dogovorom zadovoljni su i dobavljači, koji će opozvati blokade računa koje su jučer izvršili nad desetak Agrokorovih kompanija, dodao je on.

"U isto vrijeme, Vlada je donijela i zakon o sistemski važnim kompanijama, koji se odnosi na Agrokor, ali i na sve ostale tvrtke koje imaju više od 5.000 zaposlenih i milijardu eura duga."

Zakonom se omogućuje dužniku ili vjerovnicima u takvoj kompaniji da pokrenu i postupak imenovanja vanredne uprave i povjerenika kojeg predlaže Vlada, a imenuje sud. Ukoliko ni nakon 15 mjeseci ne dođe do nagodbe među dvjema stranama – kompanija ide u stečaj.

Izvor: 
BNN.BA/Al Jazeera