Ekonomski rast u zemljama EU povećat će izvoz iz BiH za pet posto

Pokazale analize Direkcije za ekonomsko planiranje BiH

Ekonomski rast u zemljama EU povećat će izvoz iz BiH za pet posto

05.08.2016 - 19:56
BiH

U 2016. godini očekuje se nastavak trenda ekonomskog rasta u zemljama Evropske unije (EU) i nešto više stope rasta u zemljama regiona, što bi trebalo rezultirati i intenziviranjem vanjskotrgovinske robne razmjene Bosne i Hercegovine, pokazuje analiza Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

U informaciji Direkcije pod nazivom "Uotlook - Perspektive" se navodi da se očekuje nastavak trenda rasta izvoza roba s očekivanom stopom rasta blizu pet posto, potpomognut izvoznom tražnjom, povećanjem proizvodnje u prerađivačkoj industriji, niskim cijenama nafte i aktivnom vanjskotrgovinskom politikom u BiH.

Najznačajniji doprinos se očekuje u okviru tradicionalnih izvoznih proizvoda kao što su namještaj, hemijski proizvodi, određeni proizvodi iz metalske industrije, kao i prehrambeni proizvodi. Potrebno je također istaći da se za razliku od prethodne godine, tokom 2016. godine očekuje i pozitivan doprinos rastu izvoza u okviru izvoza električne energije.

S druge strane, s obzirom na to da se u 2016. godini očekuje povećanje finalne potrošnje, investicija i proizvodnje u prerađivačkoj industriji, koja se u određenoj mjeri snadbijeva iz uvoza, tokom ove godine u BiH se očekuje realni rast uvoza od 3,5 posto. To kretanje izvoza i uvoza će u konačnici rezultirati blagim povećanjem vanjskotrgovinskog robnog deficita.

Prema ovoj analizi, u periodu 2017-2019. godina pod pretpostavkom nastavka povoljnih ekonomskih prilika u eksternom okruženju, u BiH se očekuje viši nivo poslovne aktivnosti i jačanje ekonomskog rasta s prosječnom stopom rasta 3,7 posto.

 

Izvor: 
Fena