Fabrika šećera Bijeljina a.d. Velika Obarska nema osnovne elemente za nastavak poslovanja

Dok u Vladi RS tvrde da traže strateškog partnera

Fabrika šećera Bijeljina a.d. Velika Obarska nema osnovne elemente za nastavak poslovanja

04.07.2015 - 12:43
BiH

I dok u Vladi Republike Srpske tvrde da traže strateškog partnera za Fabriku šećera Bijeljina a.d. Velika Obarska, nezavisna revizija je ukazala da to preduzeće nema osnovne elemente za nastavak poslovanja.

Ta procjena je data imajući u vidu moguće efekte oko ograničenja vrijednosti imovine, vrijednost sudskih sporova, kao i kumulirane obaveze bijeljinske Fabrike šećera. 

U izvještaju Društva sa ograničenom odgovornošću za reviziju, procjenu i konsalting "Revisio" Bijeljina, a koji je objavljen na Banjalučkoj berzi, ukazuje se da osnovni kapital bijeljinske šećerane iznosi 28.833.493 KM, a gubitak do visine kapitala 21.238.568 KM, dok su samo kratkoročne obaveze na kraju 2014.godine iznosile 21.512.135 KM.
 
Revizorski izvještaj Fabrike šećera za 2014. pokazuje da su u toj godini ostvareni ukupni prihodi u iznosu od svega 200.410 KM, dok su ukupni rashodi bili 6.647.904 KM. 

Fabrika šećera je lani ostvarila negativan finansijski rezultat, (gubitak) u iznosu od 6.447.494 KM, a na to su najviše su uticale obračunate zatezne kamate koje se odnose na raniji period, zatim sudske presude sa sudskim troškovima, kao naknade šteta iz ranijih godina i drugo. 

Raniji strateški partner u šećerani bilo je preduzeće „Agrocoop Export import“ Banja Luka, ali su akcije oduzete nakon presude Vrhovnog suda RS direktoru te firme Zoranu Ćopiću, koji je osuđen na četiri godine zatvora u predmetu "Darko Šarić“. 

Vlada RS-a je potom zadužila Agenciju za upravljanje oduzetom imovinom da kod Centralnog registra hartija od vrijednosti izvrši upis 10.880.395 akcija u njeno vlasništvo, a zatim ih prenijela na Investiciono-razvojnu banku RS. 

Do danas nema informacija da će šećeranu preuzeti novi stateški partner.

Revizor napominje da je u izvještajnom periodu Fabrika imala zaposlenih 69 radnika. S obzirom da su žiro-računi blokirani od aprila 2011.godine, radnici su dobijali samo pomoć preko sindikata. 
 

Izvor: 
Fena