Hrvatska: Novo povlačenje piletine zbog salmonele i ešerihije koli

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske

Hrvatska: Novo povlačenje piletine zbog salmonele i ešerihije koli

26.11.2016 - 21:11
Region

Nakon što je u Zagrebu iz prodaje povučeno svježe pileće meso zbog salmonele, Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske objavilo je danas da je ova bakterija pronađena i u mesu uvezenom iz Poljske, a u mesu proizvođača "Perutnina Ptuj-PIPO" iz Čakoveca ešerihija koli.

Iz resornog ministarstva saopšteno je da je povučeno smrznuto mljeveno miješano meso i smrznuto usitnjeno pileće meso iz Poljske zbog prisustva salmonele.

"Iz prodaje se povlači i proizvod `svježe meso peradi - pileća krilca` proizvođača `Perutnina Ptuj-PIPO` iz Čakoveca, zbog prisustva bakterija salmonela i ešerihija koli", navedeno je u saopštenju.

Trgovačko društvo "Boso" iz Vinkovaca utvrdilo je tokom interne kontrole mesnih prerađevina prisustvo salmonele u smrznutom mljevenom mesu koje je prizvedeno i zaleđeno 11. maja, a porijeklom je iz Poljske. Na ovom proizvodu navedeno je da je rok upotrebe 9. maj naredne godine. Smrznuto mljeveno miješano meso distributera "Stanić", porijeklom iz Poljske, prema navodima Ministarstva nije zadovoljilo kriterijume higijene procesa proizvodnje, dok je u pilećim krilcima iz mesnice "Mesna industrija Ravlić" iz Požege, osim salmonele, pronađena i ešerihija koli.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske saopštilo je juče da je u jajima prepelice sa farme "Agro lajn" u Tinjanu utvrđeno prisustvo salmonele, dok je u Zagrebu zbog iste bakterije iz prodaje povučeno svježe pileće meso iz mesnice "Domaći pilići Antolković".


 

Izvor: 
BNN.BA/Srna