Ice Bucket Challenge osvojio dva zlata u kategoriji Branded content

Kampanja je osvojila priznanja u kategorijama Cyber i PR

Ice Bucket Challenge osvojio dva zlata u kategoriji Branded content

01.07.2015 - 14:28
BiH

ALS Ice Bucket Challenge, koji je prošle godine poput oluje protutnjao Facebook-om i ostalim društvenim mrežama, osvojio je dva zlatna lava u Cannesu, u kategoriji Branded Content & Entertainment te prestižni Grand Prix u kategoriji Good.

Žiriji u svakoj od kategorija na Cannes Lions festivalu mogu odlučiti da dodijele Grand Prix za najbolju prijavu godine, ali neprofitne organizacije poput ALS udruženja obično se ne uspijevaju kvalifikovati za ovu počasnu titulu koja je rezervisana za brendove.

Ove godine (kao ni prošle) Grand Prix nije dodijeljen u kategoriji Branded Content, jer članovi žirija nisu smatrali da su radovi iz profitnih kompanija u ovoj kategoriji zaslužili ovu najveću počast.

Međutim, festival također dodjeljuje Grand Prix nagradu u kategoriji Good svake godine neprofitnim ili nevladinim organizacijama za koje članovi žirija smatraju da su stvorili najbolje ovogodišnje marketinške kampanje. Ove godine, ALS Association je osvojio nagradu za svoj Ice Bucket Challenge, koji je također nagrađen i u nekoliko drugih kategorija u Cannesu, uključujući i zlatne lavove u kategorijama Cyber i PR.

Ova viralna senzacija probila je uobičajeni kalup brendiranih sadržaja tako što su stvaranje prepustili osobama koji ih podržavaju širom svijeta.

Zlato je osvojio i „The Gun Shop“, lažna prodavnica vatrenog oružja u kampanji iz agencije Grey New York, koja podiže svijest o statistikama vezanim za oružano nasilje. Klijent je organizacija States United to Prevent Gun Violence, a za produkciju je bila zadužena kompanija Rival School Pictures.

Treća američka kampanja nagrađena zlatnim lavom u kategoriji Branded Content and Entertainment je ona pod nazivom „Madden Season“ za kompaniju EA, iz agencije Heat San Francisco i u produkciji kuće Hungry Man Los Angeles.

Time je obilježena druga godina za redom da se u kategoriji Branded Content and Entertainment nije pojavila kampanja koja bi zaslužila Grand Prix, koji predstavlja najveću čast u bilo kojoj kategoriji Cannes Lions-a.

Predsjednik žirija i kreativni direktor BBDO-a David Lubars izjavio je da žiri jednostavno nije imao osjećaj da je bilo koja od prijava dovoljno jaka da bude zapamćena daleko u budućnosti.

„Imali smo mnogo fantastičnih zlatnih, ali zlata su najbolje od onoga što smo imali ove godine. Kada date nekome Grand Prix, to je onda klasična historija zauvijek. Ne mislim da je bilo koji od ovih to zaista postigao“, rekao je Lubars. „Nijedna od njih nije imala onu klasičnu kvalitetu da se i 30 godina kasnije i dalje o njoj govori. Mislim da je to djelimično zbog toga što je ova kategorija i dalje u razvoju“.

Izvor: 
media-marketing.com