Istraživanje Predstavništva njemačke privrede u BiH - većina BiH smatra dobrom lokacijom za poslovanje

Pozitivni rezultati istraživanja

Istraživanje Predstavništva njemačke privrede u BiH - većina BiH smatra dobrom lokacijom za poslovanje

27.07.2015 - 16:34
BiH

Istraživanje Predstavništva njemačke privrede u BiH pokazalo je da bi, uprkos lošoj privrednoj situaciji, devet od deset ispitanika opet investiralo u Bosnu i Hercegovinu.

Velika većina ispitanih kompanija Bosnu i Hercegovinu i dalje smatra dobrom lokacijom za poslovanje, a i relativna ocjena u poređenju s drugim državama je dosta bolja u odnosu na prijašnja ispitivanja. ? 

Njemački i drugi investitori privrednu situaciju u Bosni i Hercegovini i ove godine ocjenjuju kao prilično skromnu, ali u pogledu na sopstveno poslovanje kompanije su dosta optimistične. 

Kompanije su većinom zadovoljne sopstvenom poslovnom situacijom i očekuju porast prometa, a pola ispitanika je najavilo investicijske planove i otvaranje novih radnih mjesta u 2015. ? 

U kontekstu investicijske klime, bh. radna snaga je ponovo ocijenjena pozitivno, dok velike brige zadaju korupcija i kriminal u zemlji, komplikovana javna uprava, poreski sistem i ustanove te politička i socijalna nestabilnost. ? 

Ispitanici smatraju da bi bilo korisno i bitno provesti privredne reforme u administraciji te u oblastima poreskog i radnog prava. Iako trenutno stanje privrede u BiH dvije trećine ispitanika ocjenjuje kao loše, u poređenju s rezultatima prethodnih godina nazire se optimizam. 

Opće izglede za privredu u 2015. u odnosu na prethodnu godinu 22 posto ispitanika ocjenjuje kao bolje, dok je u okviru prošlogodišnjeg istraživanja samo tri posto kompanija očekivalo poboljšanje opće privredne situacije. 

Kad je riječ o razvoju situacije u sopstvenoj branši, 38 posto učesnika u istraživanju očekuje poboljšanje u odnosu na prethodnu godinu, što je procentualno najbolji rezultat od 2009.  

Skoro duplo više ispitanika u odnosu na prethodnu godinu sopstvenu poslovnu situaciju ocjenjuje kao dobru (34 posto u odnosu na 18 posto prošle godine), a 64 posto kompanija u tekućoj godini očekuje poboljšanje poslovnog razvoja u odnosu na prethodnu godinu. 

Ove pozitivne ocjene se reflektuju i na očekivani trend zapošljavanja kao i na planirane investicije pa tako 52 posto kompanija koje su učestvovale u istraživanju planira otvoriti nova radna mjesta, što je također najviši procenat od 2009. 

Poređenja radi, u prošlogodišnjem istraživanju 34 posto ispitanika je očekivalo povećanje broja uposlenika, dok je ta cifra u 2013. iznosila 28 posto. 

Svaka druga kompanija koja je učestvovala u istraživanju planira povećati investicije u odnosu na prethodnu godinu, dok 38 posto kompanija ne računa s promjenama. 

Istraživanje je pokazalo i da je izvoz od velikog značaja za kompanije, pa tako 40 posto ispitanika računa s povećanjem izvoznih aktivnosti u 2015.  

Pritom je značajno istaći da 88 posto svih ispitanika izlazak na njemačko tržište smatra bitnim ili izuzetno bitnim, a 98 posto proces približavanja Evropskoj uniji smatraju važnim ili veoma važnim. 

Nedostaci koje su ispitanici za BiH kao lokaciju za ulaganje naveli su nedostatak političke i pravne sigurnosti, komplikovana administracija, stagnacija reformi, poreski i drugi nameti, postojanje korupcije, te obrazovni sistem, a kao posebne prednosti istaknuti su povoljan geografski položaj za investitore, radna snaga, te prirodni resursi. 

U istraživanju je učestvovalo 50 kompanija s njemačkim kapitalom, domaćim kapitalom te joint venture kompanije, saopćeno je iz Predstavništva njemačke privrede u BiH. 

Izvor: 
Fena
Tagovi: