Izgradnja oko tri milijarde eura vrijednog eco projekta u BiH započinje na proljeće

"Eco zona Korićani-Vlašić"

Izgradnja oko tri milijarde eura vrijednog eco projekta u BiH započinje na proljeće

13.08.2015 - 12:42
BiH

S realizacijom projekta pod nazivom "Eco zona Korićani-Vlašić", čija se vrijednost procjenjuje na oko tri milijarde eura, trebalo bi otpočeti na proljeće, na platou Vlašića u selu Korićani, kazao je za Fenu direktor kompanije TLG iz Travnika Zoran Vujinović, naglasivši kako su za projekt prikupljene sve suglasnosti i odobrenja od države.

"Eco zona Koricani-Vlašić" će se prostirati na 20 kilometara četvornih, a u sklopu njega je predviđena izgradnja edukacijskog, zdravstvenog, sportsko-rekreativnog i turističkog centra. Trenutno je u fazi idejnog rješenja, odnosno izrade projektno-tehničke dokumentacije.

 Po Vujinovićevim riječima, projekt je baziran na tri stupa: edukaciji – izgradnja elitnog sveučilišta; zdravstvu - klinika za rehabilitaciju i sportsko-rekreativnom stupu.

 U cijeli projekt, za koji inače vlada ogromno zanimanje domaćih i inozemnih kompanija, trenutno je uključeno oko 30 sudionika, od toga 12 velikih europskih sveučilišta, agencija, Siemens Zagreb, općine, županije.

 Jedan od potpisnika sporazuma je i Institut sveučilišta Gethe iz Frankfurta i njihov Odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj koji će raditi na proizvodnji zdrave hrane u BiH te njezinom plasmanom ne europsko tržište. 

 Pojašnjavajući  izgradnju golf terena i vještačkog jezera, koje su obično upitne s ekološkog gledišta u sličnim projektima, Vujinović navodi dakako ovaj projekt radi kvalitetna ekipa arhitekata te da im je ekologija na prvome mjestu. On tvrdi kako su projekti ekološki prihvatljivi, ekonomski opravdani i isplativi.

 Što se tiče samog Centra, ističe kako su uradili istraživanje podzemnih tokova i ustanovili da postoje dovoljne količine vode za njegove potrebe. To bi se uskoro trebalo potvrditi i sondažnim, probnim bušenjima.

  - Na proljeće krećemo s prvim radovima, odnosno krećemo u rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i izgradnju prvih jezera - kazao je Vujinović, koji je i komentirao uspoređivanje ovog projekta s "Beogradom na vodi", naglasivši kako postoje sličnosti, ali i da će ovaj bh. biti puno bolji.

 U sklopu "Eko zone", projekta koji se nalazi na granici dva entiteta, predviđena je izgradnja aerodroma, golf terena, luksuznih vila, klinike za rehabilitaciju, vještačkog jezera, aquaparka, edukacijskog centra, multipleks zgrade s apartmanima i poslovnim uredima. 

 - Izravne i neizravne koristi od realizacije ovoga projekta su ogromne. Izravno je planirano 50 000 radnih mjesta, neizravno još dva puta više u sekundarnim i tercijarnim oblastima - navodi Vujinović.

 Planirana je i izgradnja dva stadiona - unutarnji i vanjski; terena, bazena te svega onoga što je potrebno za pripremu vrhunskih sportaša.

 Inače, projekt bi trebao u potpunosti biti završen za 10 do 15 godina. 

Izvor: 
Fena