Kad se iz potrebe za zaradom rodi ideja, a iz te ideje i ljubav

Samostalna izrada unikatnog nakita Minele Podgorice

Kad se iz potrebe za zaradom rodi ideja, a iz te ideje i ljubav

13.11.2016 - 14:54
BiH

Minela Podgorica dolazi iz Sarajeva i već četiri godine uspješna je u svom poslu. Nakon što je napustila studij iz, kako kaže, privatnih razloga, te nedostatka posla, ova mlada dama odlučila se upustiti u poslovnu avanturu. Počela je samotalno da izrađuje nakit od čega danas uspješno i zarađuje. Zainteresovanih kupaca je mnogo, a odnedavno svoju kreativnost ispoljava i šijući suknje, za koje kaže da se prodaju u rekordnom roku.

BNN.BA: Samostalno izrađujete nakit. O ljubavi prema nakitu jedne žene suvišno je govoriti, mnogo nas je koje uživamo u ovim ukrasnim stvarčicama. Zanima me više ona vaša stvaralačka, umjetnička nota... Nije jednostavno kreirati nakit, stvarati... odakle stpljenje, ljubav, talenat?

Podgorica: Pitanje koje mi se često postavi. Doista je potrebno mnogo vremena, truda, a prije svega ljubavi i talenta, jer nekako iz talenta prizilaze te ideje, a znamo da od same ideje sve polazi. Uspješno radim već četiri godine, tako da više od 600 komada napravljenog nakita je iza mene, zbog čega mislim da uspjevam u ovome što radim.

BNN.BA: Kažite nam nešto više o tome kad ste se „odvažili“ da nakit koji kreirate, izrađujete počnete vrednovati u smislu da počnete zarađivati od svog zanata?

Podgorica: Moram reći kad sam počinjala, prvenstveno je to bilo zbog zarade. U tom periodu kad sam počinjala, napustila sam studij i prosto se nađete 'nigdje'. Bez posla, bez alternative ili desne ruke. Kad ovo kažem mislim na državu, koja, znamo svi ne daje bas puno omladini. Tako da, nekako iz potrebe za zaradom, rodila se ideja, a iz te ideje svakako i ljubav. Danas jako sretna i zadovoljna osoba, koja iza sebe ima mngo napravljenih i osmišljenih ideja. Pored nakita, sticajem okolnosti sto su mi trebale lijepe fotografije, volim  fotografiju pa sam počela i da fotografišem. Pored svega toga ja danas i šijem, pa moji kupci na mom fb profilu i stranici mogu pronaci unikatne suknjice koje sama osmišljavam i radim. Moram se pohvaliti da su suknjice veoma tražene, rasprodaju se u rekordnom roku. Volim ovo sto radim, i zaista se jako trudim da uspijem.

BNN.BA: Šta je za Minelu Podgoricu predstavlja umjetnost?

Podgorica: Sigurno kad pitate puno razlicitih osoba, niko vam neće reći isto, a evo umjetnost za mene je imati tu sposobnost pa osmisliti bezbroj ideja i oživjeti iste.

BNN.BA: Ko je vaša najveća podrška?

Podgorica: Sigurno moja mama, ona je neko ko me podstiče svaki dan da uradim nešto što će me unaprijediti, i sigurno zbog nje se najviše i borim, ali tu je i moja okolina. U suštini svi oni koji znaju šta radim i podržavaju me.

BNN.BA: Kažite nam nešto više o samoj izradi nakita. Koliko najduže vremena posvetite izradi određenog predmeta? Na što mislite kad stvarate? Da li osluškujete trendove ili u svaki predmet nastojite unijeti neki lični pečat? Da li radite po narudžbi?

Podgorica: Teško je u svemu ovome ostati unikatan. Svakodnevno postajemo robovi trendova, tako da s jedne strane to i ja postajem, jer osluškujem želje kupaca. Opet s druge strane, trudim se da svemu što radim dam notu unikatnosti. Zaista sve zavisi od moje želje i od želje kupca. Do sada, svaku narudžbu sam uspješno odradila, kupci su bili više nego zadovoljni i to je nešto sto je najbitnije i zbog svih zadovoljnih djevojaka ja opstajem.

BNN.BA: Svi mi imamo snove, želje, životne ciljeve. Koji su vaši ciljevi, kada je posao u pitanju?

Podgoorica: Ja sam neko ko je skroman i nikad nisam željela previše. O nekim velikim planovima je za sada prerano govoriti, ali evo u skorije vrijeme bi željela imati svoj salon, gdje bi kupci mogli uživo vidjeti moje radove. Za sada to mi je jedini cilj.

BNN.BA: Poruka čitaocima?

Podgorica: Volim reći da uvijek, ma šta god da se desilo, slijedite svoje snove. Možda se nešto čini nemogućim u datom trenutku, ali trudom i radom sve se može postići. Možda vam se u onom trenutku kada vi želite neće otvoriti željena vrata sa ključem koji imate, ali to nije razlog da ne idete dalje i ne tražite pravu bravu koja ce odgovarati vašem ključu.

Budite uporni i neka vam moja priča bude podstrek da slijedite svoje snove. 

Piše: A.R.

Izvor: 
BNN.BA