Kafoljupci - u BiH uvezeno 10.996.635 kg kafe

Koliko kafe uvozimo?

Kafoljupci - u BiH uvezeno 10.996.635 kg kafe

13.08.2016 - 10:16
BiH

Interesantan je podatak o tome koliko kafe Bosna i Hercegovina uvozi. U prvoj polovini 2016. godine u Bosnu i Hercegovinu je uvezeno 10.996.635 kg kafe u vrijednosti 43.004.281 KM, dok je u istom periodu prethodne godine  uvezeno 10.432.075 kg u vrijednosti 46.021.746 KM, potvrđeno je za Fenu u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

U 2016. najviše kafe je uvezeno iz Slovenije, Italije, Hrvatske, Austrije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, te Brazila.

U navedenom periodu iz BiH je izvezeno 624.449 kg kafe u vrijednosti 4.604.393 KM, dok je u prvoj polovini 2015. izvezeno 605.384 kg u vrijednosti 4.651.716 KM.
 
Iz Bosne i Hercegovine kafa  se najviše izvozila u SAD, Sloveniju, Srbiju, na Kosovo, Austriju i Švedsku.

Bosanska i turska kafa - postoji li razlika?

Obe se kuvaju od samljevenih zrna kafe i obe se pripremaju u džezvi. Međutim, Turci kafu dodaju već u hladnu vodu pre nego je stave na štednjak, a pri spremanju bosanske kafe prvo se sačeka da sama voda proključa.

Nakon što voda proključa, mala količina vode se odvoji, obično u fildžan, a potom se u džezvu doda kafa i ponovo se sačeka da voda proključa, pri čemu se stvara gusta pena. Proces se može ponoviti nekoliko puta, nakon čega se voda iz fildžana dolije, time stvarajući još gušću penu.

Iako se razlika u spremanju bosanske i turske kafe dosta razlikuje, obje kafe su „jake, gorke i guste kao mulj“. Također, postoje i razlike u serviranju ove dvije kafe.

U Turskoj džezva pripada kuhinji, a ne stolu, što znači da se turska kafa servira u samo jednoj šoljici (fildžanu). Bosanska kafa se servira zajedno s punom džezvom, na okruglom željeznom poslužavniku s praznim fildžanom, čašom vode, posudom sa šećerom i rahat lokumom.

Serviranje kafe iz džezve ima dve prednosti. Prvo, toz koji se često stvori na dnu nefiltrirane kafe, a koji je tako karakterističan za tursku kafu, ostaje u džezvi umesto u šoljici i tako „amaterske“ ispijače kafe poštedi neugodnog osećaja toza na zubima. Pored toga, džezva kafi duže čuva toplotu, te tako svi koji u živaju ovom crnom napitku mogu da "ćeife" duže, 

Izvor: 
BNN.BA