Kerry: Ako SAD odustanu od nuklearnog sporazuma s Iranom dolar bi mogao biti ugrožen

Upozorenje na potencijalni gubitak američkog finansijskog i političkog uticaja

Kerry: Ako SAD odustanu od nuklearnog sporazuma s Iranom dolar bi mogao biti ugrožen

12.08.2015 - 11:40
Biznis - Svijet

Ako Sjedinjene Države odustanu od nuklearnog sporazuma s Iranom i zatraže od svojih saveznika da poštuju američke sankcije, gubitak povjerenja u američko rukovodstvo mogao bi zaprijetiti poziciji dolara kao rezervne valute u svijetu, upozorio je šef američke diplomatije.

- Ako okrenemo leđa sporazumu i poručimo im "morat ćete u svakom slučaju da se povinujete našim pravilima i sankcijama" američki dolar prestat će da se koristi kao rezervna valuta u svijetu - izjavio je John Kerry na skupu Newsmaker u organizaciji Reutersa.

Braneći sporazum od 14. jula između Irana i svjetskih sila u čijem je dogovaranju pomogao, Kerry je iznio novi argument u grozničavoj bici da spriječi američke poslanike da ga ponište. Kongres ima rok do 17. septembra da djeluje.

Kerry je upozorio na potencijalni gubitak američkog finansijskog i političkog uticaja. Kazao je da to nije nešto što će se desiti preko noći, ali da se brojne zemlje "nećkaju" u okviru postojećih međunarodnih finansijskih aranžmana.

Kazao je da eksperti američkog ministarstva trezora "ulažu sve napore da analiziraju kako će to funkcionirati i kakve će posljedice biti. 

- Saznanje da jednostavno možemo odbaciti sporazum i jednostrano ga napustiti kako to Kongres traži imat će, međutim, duboke negativne posljedice za percepciju američkog čelništva i pouzdanosti - rekao je šef američke diplomatije. 

Izvor: 
Fena
Tagovi: