Kompanija Klas obilježava 115 godina postojanja: "Planiramo napraviti iskorak na nova tržišta"

Proizveli su više od sedam miliona tona hrane

Kompanija Klas obilježava 115 godina postojanja: "Planiramo napraviti iskorak na nova tržišta"

29.03.2017 - 14:24
BiH

Kompanija Klas i njeni pravni prethodnici od osnivanja do danas proizveli su više od sedam miliona tona hrane - istaknuto je danas u ovoj kompaniji prilikom predstavljanja aktivnosti kojima će Klas u ovoj godini obilježiti 115 godina postojanja. 

Uprkos turbulentnim istorijskim periodima i previranjima, proizvodni pogoni Klasa su se konstantno razvijali i opstajali. Danas su vodeći proizvođač u mlinsko-pekarskoj industriji u BiH i zajedno sa ostalim članicama prehrambene divizije AS Group, jedan od najvećih proizvođača hrane u regionu.

- Klas je u ovih 115 godina, što je impozantan period, doživljavao uspone i padove. Ta godišnjica je obaveza i čast, te ujedno odgovornost i ponos. Obaveza je to prema našim vjernim potrošačima, a odgovornost prema svima onima koji su učestvovali u izgradnji Klasa. Ne treba zaboraviti činjenicu da je u izgradnji i stvaranju Klasa učestvovalo gotovo pola Evrope - stručnjaci iz Njemačke, Austrije, Turske, Grčke... - izjavio je direktor Klasa Nihad Imširović.   

U okviru obilježavanja ove godišnjice Klas će, kako je dodao, svojim vjernim potrošačima ponuditi niz noviteta.

- Planiramo lansirati nekih 20-tak novih proizvoda, napraviti iskorak na nova tržišta i ono što je najvažnije planiramo svim našim uposlenicima na odgovarajući i kvalitetan način vratiti ono što su oni uložili u Klas. Ono što stalno potenciramo kao prednost Klasa jesu njegovi uposlenici  bez kojih ne bi bilo ni Klasa danas – dodao je Imširović.  

Ključne prednosti Klasa, kako je istaknuto tokom prezentacije, jesu tradicija, kvalitet, iskustvo, više od 960 uposlenih, certifikati ISO, HACCP i Halal...

U pripremi je sadržajna i zanimljiva monografija autora Alije Šabanovića sa prikazom istorije razvoja mlinarstva i pekarstva u BiH.  

Što se tiče novih proizvoda najavljeno je lansiranje Rahat lokuma, poznatog svjetskog slatkiša – Macaronsi, zatim imitiranog izdanja Bosanskog lokuma (kutija sa tradicionalnim motivima i starim slikama Paromlina), Tahan halve (planiran potpuni redizajn) i limitirano izdanje Zlatnog pudera u kutiji.

U segmentu prodajnih aktivnosti najavljen je niz aktivnosti sa kupcima, među kojima promocije Klas brašna sa poznatim TV kuharom Vjekoslavom Kramerom u pet gradova BiH (Bihać, Mostar, Tuzla, Sarajevo, Jelah), takmičenja u razvlačenju jufke od Klas brašna, „Bazar dobre volje“ i drugo.

Inače, inicijativa za izgradnju budućeg temelja prehrambene industrije u Sarajevu – Paromlina pokrenuta je 1902. godine. Tvornica tjestenine “Sarajka” izgrađena u februaru 1948. godine, a Velepekara, kao prva industrijska pekara u Sarajevu, otvorena 1957. godine.

Prvu tvornica slatkih proizvoda u BiH, Sarko, otvorili su 1972. godine, a 2001. godine prvi su u BiH pokrenuli organizirani plantažni uzgoj malina. Ime "Klas" ustanovljeno je 1. jula 1976. godine.  

Izvor: 
Fena