Kozarić: Ako znamo da je BDP BiH 29 milijardi, gotovo 10 milijardi KM otpada na sivu ekonomiju

Učešće sive ekonomije u BDP-u Bosne i Hercegovine oko 25 posto

Kozarić: Ako znamo da je BDP BiH 29 milijardi, gotovo 10 milijardi KM otpada na sivu ekonomiju

20.11.2017 - 14:15
BiH

Ako znamo da je BDP Bosne i Hercegovine 29 milijardi KM onda gotovo 10 milijardi KM otpada na sivu ekonomiju, precizirao je dekan Ekonomskog fakulteta Kemal Kozarić. Borba protiv sive ekonomije treba biti jedan od prioriteta Bosne i Hercegovine, zbog velikog udjela takvih aktivnosti u privredi zemlje, navedeno je, također, na okruglom stolu "Zajedno protiv sive ekonomije" koji je danas u Sarajevu organizirao Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu.  

Dekan Ekonomskog fakulteta Kemal Kozarić rekao je da učešće sive ekonomije u BDP-u Bosne i Hercegovine oko 25 posto, te da naša zemlja nije izuzetak kad je ta pojava u pitanju.

Istakao je da se siva ekonomija najviše manifestuje kroz angažovanje radne snage 'nacrno', obavljanje ilegalnih novčanih transakcija, te nelegalni promet roba i usluga.

- Ako znamo da je BDP Bosne i Hercegovine 29 milijardi KM onda gotovo 10 milijardi KM otpada na sivu ekonomiju - precizirao je Kozarić.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović naveo je da siva ekonomija negativno utječe na privlačenje stranih investicija i na konkurentnost Bosne i Hercegovine i njene privrede.

Naglasio je da je borba protiv sive ekonomije bitna i za integracije u Evropsku uniju.

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula kazao je da je jedna od osnovih zadaće te institucije upravo borba protiv sive ekonomije i svih oblika zloupotreba i neplaćanja.

Naglasio  je da je UIO ključna institucija za fiskalnu stabilnost BiH, kao i da je plaćanje poreza civilizacijsko dostignuće.

Cilj okruglog stola bio je okupiti predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, akademske zajednice, kao i ekonomske eksperte, kako bi bio iniciran konstruktivan dijalog o temi zajedničke borbe protiv sive ekonomije, te elaboriran značaj porezne politike kao izuzetno važnog alata u tim nastojanjima.

Izvor: 
BNN.BA/Fena