Kroz stečaj osigurati nastavak saradnje i proizvodnju u fabrici Aida

Vlada Tuzlanskog kantona

Kroz stečaj osigurati nastavak saradnje i proizvodnju u fabrici Aida

01.07.2015 - 14:06
BiH

Nastavak saradnje fabrike obuće Aida i preduzeća Intral BH iz Lukavca bio je tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića, ministra industrije energetike i rudarstva TK Srđana Mićanovića i direktora Aide Bahrudina Bašića sa vlasnikom Intrala BH Borutom Lukežom i generalnim direktorom Kompanije Alijom Šehovićem.

Govoreći o trenutnim aktivnostima Vlade Tuzlanskog kantona u pogledu rješavanja situacije u Aidi, rečeno je da je potpisivanje sporazuma sa radnicima u završnoj fazi, te da će, čim taj postupak bude okončan i nakon što ga Skupština Tuzlanskog kantona verificira, direktor Bašić nadležnom sudu podnijeti zahtjev za pokretanje stečaja u tuzlanskoj fabrici obuće. 

Premijer Gutić je istakao da im je cilj da stečaj bude otvoren što prije zbog obaveza i dugovanja koja se gomilaju svakim danom rada Aide u sadašnjem statusu, ali da ipak očekuje da će zbog procedura i zakonski predviđenih rokova stečaj biti proglašen za oko mjesec dana. 

Kada su u pitanju započete aktivnosti, saradnja i budući odnos Aide i Intrala BH, istaknuto je da bi u Aidi bilo uputno voditi programirani stečaj kroz koji će kompanija biti vođena u interesu povjerenika, ali i radnika kojih bi dio tokom provođenja stečajnog postupka mogli nastaviti raditi u Aidi. 

Direktor i vlasnik kompanije Intral BH su istakli da im je, na osnovu upita njihovih klijenata, želja i htjenje da u perspektivi saradnja dvije fabrike iznjedre rast proizvodnje i nova zapošljavanja, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

Izvor: 
Fena
Tagovi: