Magična biljka kao lijek i hrana koju možete jesti sirovu, kuhanu ili pečenu

Poljoprivredno dobro - malo bogatstvo porodice Veselčić

Magična biljka kao lijek i hrana koju možete jesti sirovu, kuhanu ili pečenu

13.07.2016 - 14:48
BiH

Porodično poljoprivredno gospodarstvo „Veselčić“ nalazi se u Špionici Srednjoj, Općina Srebrenik, u Tuzlanskom kantonu. Proizvodnjom povrća, posebno proizvodnjom tikve, oni se bave već četiri godine. O ovome ne tako popularnom i čestom uzgoju i proizvodnji, za portal BNN.BA govorio je vlasnik, Nikola Veselčić.

Tikve, inače, spadaju u hranu koja važi i za lijek. U sebi sadrži obilje ljekovitih sastojaka i nezaobilazna je namirnica na trpezi. Specifičnog ukusa i mirisa, ova jednogodišnja zeljasta biljka stigla je iz Južne Amerike, gde je vijekovima bila glavna namirnica u ishrani indijanskih starosjedilaca. Danas se jede u čitavom svijetu, a od nje mogu da se pripremaju i slana i slatka jela, može da se jede živa, pečena, pržena, a na organizam izuzetno blagotvorno utiče i svježe cijeđen sok od ove biljke.

Porodica Veselčić iz Srebrenika uzgojom ove čudesne biljke bavi se već pune četiri godine. Njihovi proizvod su, kažu, u skladu sa najboljim iskustvima u tradicionalnoj proizvodnji i bez upotrebe konzervansa, što njihove proizvode čini još kvalitetnijim i zdravijim.

Namjera nam je pažljivim odabirom sirovine, papirne i staklene ambalaže dati novo lice tradicionalnim proizvodima. Naši proizvodi su u skladu s najboljim iskustivima u tradicionalnoj proizvodnji i bez upotrebe konzervansa. Sirovina je uzgojena prirodnim načinom bez mineranlnih đubriva i pesticida što daje vrhunski proizvod po kakvoći, boji, okusu i mirisu. Proizvodi se mogu kupiti na sajmovima i izložbama zdrave hrane u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, prodavnicama zdrave hrane i samom gospodarstvu“, priča Nikola za BNN.BA.

Na pitanje odakle ideja za uzgoj ove biljke kazao je: „Prvo sam se počeo baviti ukrasnim tikvicama. Privukla me ljepota oblika i boja tikvica. Kasnije sam se počeo baviti i jestivim tikvama.“,  te dodao: „Proizvodnjom povrća posebice tikve bavimo se na površini 0,9 h. Godišnje sadimo od 30 do 50 raznih vrsta tikvi. Proizvode radimo u kućnoj radinosti na tradicionalni način kako su to radile i naše bake.“

Pored toga što uzgaja tikve, porodica Veselčić se bavi i proizvodnjom proizvoda od ove čudesne biljke. Od proizvoda ističe marmeladu, slatko, kompot, sok , sirup, ajvar, namaz, sjemenke i spužva od tikve. Svi proizvodi su isključivo organskog porijekla što im daje posebnu vrijednost.

Iako Bosna i Hercegovina ima nesumnjivo veliki poljoprivredni potencijal, nerijetko to zna da bude zapostavljeno, primjećuje naš sagovornik Veselčić.

„Država ne stimuliše i ne ulaže dovoljno u poljoprivrednu proizvodnju. Posebno bi trebalo imati programe koji podstiču poljoprivrednu proizvodnju usmjenerenu ka mladima, ali se, nažalost, to e dešava“, ističe Veselčić.

Također Nikola nam otkriva za šta je tikva dobra i za šta se sve njeni proizvodi mogu koristiti...

Ljekovita svojstva tikve već su odavno poznata u narodnoj medicini. Tikva je idealna namirnica za osobe koje pate od bolesti želuca i crijeva. Pomaže kod zatvora i upale debelog crijeva. Tikva je diuretik, zbog toga se preporučuje osobama s artritisom i gihtom. Tikva štiti zdravlje očiju, jer je bogata karotenoidima. Zasitna je i siromašna kalorijama, zbog toga je idealna namirnica za mršavljenje. Ova namirnica pomaže smanjiti kolesterol u krvi. Oblog od svježe naribane tikve primjenjuje se za ublažavanje bolova kod proširenih vena. Žlica soka tikve dnevno zaštitit će vas od bolesti mokraćnog mjehura, bubrega i prostate. Kao maska za lice tikva je prikladna za problematičnu kožu. Tikva ne samo da njeguje i hrani kožu, nego ju i štiti od raka - pokazuju najnovija istraživanja“, otkriva nam naš sagovornik.

Kada je u ptanju korištenje tikve kao hrane ističe njenu posebnost u tome što se ova biljka može jesti sirova, kuhana ili pečena.

Tikvu možete jesti sirovu, kuhanu ili pečenu. Od nje možete pripremati rižota, pire, juhe, kolače i sokove. Uz nju pristaju začini poput peršina, majčine dušice, kadulje, lovora, muškatnog oraščića, đumbira i cimeta. Tikva se uzgaja ne samo zbog jestivog ploda nego i zbog sjemenki. Sjemenke tikve bogate su kvalitetnim proteinima i mastima. Obiluju i aminokiselinama, triptofanom, glutamatom, vitaminima E i B, bakrom, manganom, kalijem, željezom, cinkom i selenom. Imaju visok udio kalorija, čak 559 na 100 grama. Zbog prehrambenih vlakana preporučuju se u prehrani svih skupina ljudi, bez obzira na spol i dob, da bi se održala i osigurala pravilan rad crijeva i provodila djelotvorna detoksikacija organizma. Djeluju umirujuće, antistresno, antioksidativno, a uz to snizuju kolesterol i poboljšava pamćenje. Možete ih jesti sirove, koristiti ili dodavati u kruh, variva, kolačiće i složence. Sjemenke dokazano pomažu kod povećane prostate i olakšavaju mokrenje. U Bugarskoj, Rumunjskoj, Turskoj i Ukrajini stope bolesti prostate su niske, jer tamo su tikvine sjemenke dio svakodnevne prehrane“, kazao je Veselčić za BNN.BA.

Istakao je da su kupci uglavnom starija populacija. Ali, pozitivno je iznenađen što se u zadnje vrijeme njegov broj kupaca povećava „mlađom populacijom“.

„Putem interneta saznaju hranjiva i ljekovita svojstva tikve i tako se odluče na kupovinu", ističe Veselčić.

U okviru sedmog međunarodnog sajma ruralnog stvaralaštva „TAREVCI 2016“, koji će biti održan 21.07 (četvrtak), 22.07 (petak) i 23.07 (subota) 2016. godine, svoje proizvode od tikve predstavit će upravo naš sagovornik Nikola.

Razgovarala: E. ALjukić /BNN.BA

Izvor: 
BNN.BA