Microsoft će biti prva kompanija vrijedna bilion dolara?

Apple-ova tržišna kapitalizacija je premašila 710 milijardi dolara

Microsoft će biti prva kompanija vrijedna bilion dolara?

26.12.2016 - 19:56
Biznis - Svijet

U februaru 2015. godine Apple-ova tržišna kapitalizacija je premašila 710 milijardi dolara, i to je u tom trenutku bila prva kompanija čija vrijednost je premašila 700 mililijardi dolara.

Tehnološki titan je čak dostigao vrijednost i 775 milijardi dolara prije nego što je pao i vratio se na vrijednost koju sada ima - a to je 617 milijardi dolara. Čak i ako je trenutno u ovom pogledu treća kompanija po vrijednosti na svijetu, iza Apple-a i Alphabet-a, Microsoft će biti prvi čija vrijednost će premašiti bilion dolara, navodi Majkl Markovski, analitičar kompanije Equities.

Trenutna vrijednost top pet kompanija izraženo u milijardama dolara izgleda ovako: Apple 617; Alphabet 548; Microsoft 492; Amazon 359; Facebook 333. 

Ipak, Markovski poručuje da se Microsoft-u daju veće šanse jer je softverska kompanija više prilagodljiva i može da stigne do više korisnika nego što to može hardverska kompanija kao što je Apple.

Analitičari takođe poručuju da će akvizicija LinkedIna pomoći da se podigne vrijednost Microsoft-a. Kako bi dostigao vrijednost od bilion dolara, Microsoft će morati da udvostruči cijenu akcija.


 

Izvor: 
benchmark.rs