Mladima pružena prilika za zaposlenje u Telemachu

Državno takmičenje mladih u poduzetništvu

Mladima pružena prilika za zaposlenje u Telemachu

13.04.2016 - 18:41
BiH

Četvrto državno takmičenje mladih u poduzetništvu, u organizaciji Inkubatora društvenih inovacija "Munja", održano je u Sarajevu.

U protekla 24 sata mladi su radili na izradi biznis planova na temu "500 godina multikulture u BiH". Uz pomoć mentora trebalo je osmisliti rješenje zadanog problema, ponuditi svoj biznis proizvod ili uslugu, te ih prezentovati pred stručnim žirijem. Na takmičenju je učestvovalo 76 učenika iz 20 različitih gradova. Četiri najbolja tima predstaviti će BiH na regionalnom takmičenju Zapadnog Balkana u Zagrebu od 17. do 19. aprila. Kompanija Telemach je partner projekta.

"Mi ćemo u 12 gradova u BiH da organizujemo radionice na kojima ćemo mlade ljude da educiramo o potrebnim vještinama za zaposlenje. Oni koji budu najbolji ući će u bazu podataka kompanije Telemach, te ćemo im po osnovu naših potreba za zaposlenjem i planiranim budžetom da pružimo priliku našoj kompaniji", rekla je Edina Kurić-Zorlak, PR kompanije Telemach.

"Ovaj vid biznis takmičenja je izuzetno važan, jer 63 posto mladih u ovoj zemlji je nezaposleno. Ako ih u ovoj dobi stavimo u poziciju da razmišljaju na kreativan način, možda i o pokretanju biznisa, onda smo već dali neku vrstu podrške u kasnijem njihovom uzrastu i godinama, da možda oni budu biznismeni", ističe Jan Zlatan Kulenović, direktor Munja Inkubatora

"Što se tiče mog tima, mi smo imali ideju da napravimo u vidu jednog sedmodnevnog kampovanja, koje bi se održavalo za vrijeme tri mjeseca ljetnog raspusta, koji bi prvenstveno bio posvećen za raseljena stanovništva iz BiH, odnosno za dijasporu. Na taj način bismo privukli ljude koji nažalost nisu svjesni ljepota BiH i našeg bogatstva kojeg posjedujemo", smatra Aida Osmanagić, Prva gimnazija Sarajevo.

Izvor: 
N1