Mudis tvrdi: Hrvatska najugroženija

Valutna kolebanja

Mudis tvrdi: Hrvatska najugroženija

12.06.2015 - 10:05
Region

Deprecijacija eura u odnosu na druge valute utiče na kreditni rejting evropskih zemalja van eurozone, od kojih je Hrvatska najosjetljivija na valutna kolebanja.

Ograničene pritiske trpe i Britanija i Švajcarska, navodi bonitetna agencija "Mudis".

U izveštaju objavljenom na sajtu "Mudisa" pod naslovom "Uticaj slabog eura na ostatak Evrope", navodi se da su valute zemalja srednje i istočne Evrope slabile u skladu sa kretanjem eura, što je dovelo do većeg dužničkog tereta u zemljama koje imaju velika dugovanja u stranim valutama.

U odnosu na niz valuta, aprecijacija funte bila je skromna, što podrazumjeva skroman uticaj na britansku privrednu aktivnost. U slučaju Švajcarske, ukidanje granice za jačanje franka će po svoj prilici kratkoročno uticati na privredni rast, navodi agencija.

Među većim državama centralne i istočne Evrope, Hrvatska je najizloženija povećanju troškova zaduživanja u inostranim valutama, ne uključujući euro. "Mudis" podsjeća da je gotovo sav javni dug Bugarske i Češke u lokalnoj valuti ili u eurima, dok je 40 odsto hrvatskog duga u dolarima.

"Deprecijacija kune rezultira višim troškovima servisiranja duga, iako rizik refinansiranja smanjuje činjenica da je veliki dio duga u domaćim rukama, što tipično podrazumjeva manje oscilacije", navodi agencija.

Domaćinstva u Hrvatskoj i Poljskoj suočavaju se sa rastom troškova servisiranja dugova, budući da je veliki dio hipotekarnih kredita u švajcarskim francima, što dovodi do povećanja osetljivosti domaćinstava na buduće šokove.

Sa druge strane, udio hipotekarnih kredita u stranim valutama u Mađarskoj je znatno smanjen nakon što je, ranije ove godine, okončan proces konverzije tih kredita u domaću valutu, dodaje "Mudis".

Izvor: 
b92.net