Najbogatijih 400 izgubilo 127 milijardi dolara za dan

Procjene agencije Blumberg

Najbogatijih 400 izgubilo 127 milijardi dolara za dan

27.06.2016 - 18:37
Biznis - Svijet


Odluka Britanaca da napuste EU izazvala je teške potrese na svim svjetskim globalnim tržištima kapitala, a samo u jednom danu, 400 najbogatijih ljudi svijeta izgubilo je 127,4 milijardi dolara, procjene su agencije „Blumberg“.

 

Bogati Britanci izgubili su „samo“ 5,5 milijardi dolara, procjenjuje agencija.

Zbog Brexita, evropska tržišta zabilježila su najoštriji pad od 2008. Funta je pala na rekordno nizak nivo, što se ne pamti još od vremena premijerke Margaret Tačer. „Blumbergov“ indeks milijardera pokazuje da su milijarderi zbog Brexita zgubili 3,2 odsto neto kapitala, što se procenjuje na 3,9 hiljada milijardi dolara.

Među evropskim milijarderima, najveće gubitke ima Amansio Ortega, najbogatiji Evropljanin, koji je izgubio šest milijardi dolara. I mnogi drugi multimilijarderi doživjeli su zbog Brexita velike gubitke. Tako su prvi čovjek „Majkrosofta“ i prvi čovjek „Amazona“, Bil Gejts i Džef Bezos izgubili po milijardu dolara, koliko je izgubio i najbogatiji Britanac, Džerald Kevendiš, prenosi Sputnjik. „Bregzit“ nije toliko uticao na britanske bogataše — njih 15 sveukupno je izgubilo „samo“ 5,5 milijardi dolara. Suvlasnik brokerske kuće „Hargrivs-Lansdaun“, Piter Hargrivs, izgubio je najviše, 2,9 milijardi dolara, što iznosi 19 odsto njegovog bogatstva.

Da ironija bude veća, Hargrivs je izraziti pobornik Brexita i za kampanju za izlazak Britanije iz EU donirao je 3,2 miliona funti. Hargrivs zbog toga ne pokazuje kajanje i kaže da je spreman da sa novom britanskom vladom učestvuje u preoblikovanju ekonomije, kada Britanija napusti Uniju. „Imam ogromno poslovno, pregovaračko i ekonomsko iskustvo i ja sam jedan od najuspješnijih britanskih privrednika. Ako me ne uključe, ludi su“, rekao je Hargrivs. Ričard Branson, zagovornik ostanka Britanije u Uniji, pomirio se sa odlukom svojih sunarodnika naglašavajući da bi britanska „odlučnost, rješenost i osjećaj za dobro“ bili neophodni „tokom mjeseci i godina iskušenja“.

Izvor: 
nezavisne.com