Nisam Đuro ali sam ‘jeftin': Tuzlanski glumac snima besplatnu reklamu za Ditu

Ovako se bori za domaću ekonomiju

Nisam Đuro ali sam ‘jeftin': Tuzlanski glumac snima besplatnu reklamu za Ditu

05.06.2015 - 18:34
BiH

Radnici tuzlanske Dite nedavno su pokrenuli fabriku iz pepela, počevši proizvoditi u njoj, te na taj način proteste ispred raznih institucija zamijeniti proizvodnjom, te zaradom od svog rada, piše bportal.

Vijest o pokretanju deterdženta „Fas“, te najava povratka legendarnog „3DE“ na police marketa u BiH, naišla je na odobravanje ogromnog broja tuzlanske, ali i šire javnosti.

Da neće ostati sami u svojoj borbi, potrudila se grupa mladih kreativaca iz Tuzle, tačnije, glumac Mirza Ćatibušić. Mirza je pokrenuo ideju da za Ditu snimi reklamni spot, naravno bez ikakve naknade, pozivajući producente, ali i medije, naročito javni servis, da urade isto. Besplatno emitovanje.

-Mene je obradovala vijest da Dita pokreće proizvodnju. Nekako me je to inat paljenje pogona dirnulo više nego i jedan protest i bilo kakvo aktivističko djelovanje. Protestno, a vrlo konstruktivno. Zamislio sam se nad sobom, šta mogu ja? Kontam, da nisam Đuro (koji je ranije reklamirao Ditu), al' sam barem jeftin. Ponudim se na Facebook-u da pro bono radim reklamu i dobijem ogromnu podršku raje koja i sama želi, a ne zna kako-Kazao je za Bportal.ba Ćatibušić.

Kako u Tuzli nikad ne manjka kreativaca, nastavlja Mirza, javili su se mnogi dobri ljudi. U kreiranje spota za nekadašnjeg tuzlanskog giganta, biće uključeni i radnici fabrike deterdženata „Dita“.

-Uskoro krećemo u konkretnu akciju. Planiran je i sastanak sa predstavnicima Dite da skupa nađemo najbolje riješenje. Zahvaljujem se svakom share-u, poruci koja je stigla i riječima podrške. Ko će stvar izvesti na kraju najmanje je bitno. Važno je da se stvari počnu pomjerati s mrtve tačke i da pozitivna energija i pozitivne priče još jednom krenu iz Tuzle-kaže Ćatibušić.

Hoće li se sa istim entuzijazmom i željom za pomoć obespravljenim radnicima Dite uključiti i mediji, bez kojih ovaj projekat ne može biti potpun, ostaje da se vidi.

-Nadam se da će javni servisi, kad već podobro izlaze iz onoga što bi trebali biti, razumjeti ovu inicijativu i da će podržati one koji kroz poreze i finansiraju njihove postojanje-kazao je za Bportal.ba Ćatibušić.

Izvor: 
BNN / bportal
Tagovi: