Nobelovac srušio teoriju: "Američki san ne postoji, to je laž"

Nema bogaćenja

Nobelovac srušio teoriju: "Američki san ne postoji, to je laž"

02.11.2015 - 07:15
Biznis - Svijet

Američkim građanima postalo je nevjerojatno teško uspjeti se na ekonomskim ljestvama, tvrdi Nobelom nagrađeni ekonomist Joseph Stiglitz.

SAD se ubraja među zemlje s najvećim nejednakostima u prihodima i na vrhu je po pitanju nejednakih mogućnosti napredovanja na poslu, izjavio je Joseph Stiglitz. Hoće li Amerikanac napredovati ili ne više zavisi o prihodima i obrazovanju njegovih roditelja, nego njegovom trudu. "Američki san je mit!", izjavio je ovaj ljevičarski nastrojen stručnjak za pitanja nejednakih primanja, koji predaje na Univerzitetu Columbia. Stiglitz je upravo na turneji s novom knjigom 'The Great Divide', koja se sastoji od njegovih članaka o nejednakim društvima. 

Njegov 'tajming' ne bi mogao biti bolji, budući da su nejednake plate i ekonomska mobilnosti vruće teme o kojima se počelo raspravljati povodom predsjedničkih izbora koji se u SAD-u održavaju sljedeće godine. Svaki od predsjedničkih kandidata već sad nudi čarobna rješenja za ove probleme, a Stiglitz je jedan od rijetkih ekonomista koji je javno stao na stranu svojeg kandidata, točnije, u njegovom slučaju kandidatkinje - Hillary Clinton.

Stiglitz inače tvrdi da nejednakost u primanjima u SAD-u nije tek rezultat marketinških sila, nego i politike, te politika koje su uspostavili zakonodavci i tvrtke još nakon izbora Ronalda Reagana za predsjednika 1981. godine, prenosi CNN. On je primijetio da je nakon Drugog svjetskog rata uslijedila era prosperiteta za američku ekonomiju, ali i njezine radnike. No otad su plate stagnirale, a medijan dohotka je pao tamo gdje je bio i prije 40 godina. U međuvremenu, plate izvršnih direktora su porasle te su danas i do 300 puta veće od plaća prosječnih radnika, dok su nekoć bile tek 30 puta više. 

Stiglitz je istaknuo i da na minimalno plaćenim poslovima danas većinom rade osobe koje se prvenstveno brinu za obitelj, umjesto da je riječ o poslićima koje rade tinejdžeri u porodici, koji si na taj način privređuju džeparac. Stiglitz također napominje da ne postoji čarobni lijek za trenutnu situaciju, ali jedan od načina borbe protiv ovog stanja jest da se smanji monopolistički utjecaj kompanija, što će im automatski smanjiti i plate.

Izvor: 
express.hr