Novi prijedlog zakona o radu puno bolji i konkretniji za radnike

Unsko-sanski kanton

Novi prijedlog zakona o radu puno bolji i konkretniji za radnike

29.07.2015 - 13:22
BiH

Predsjednik Udruženja poslodavaca Unsko-sanskog kantona (USK) Adem Ibrahimpašić, savjetnik Nadzornog odbora i Uprave Bihaćke pivovare, komentirajući novi Zakona o radu koji je upućen u parlamentarnu proceduru, kazao je da je prijedlog tog zakona puno bolji i konretniji za radnike.

Po mom mišljenju, trebao bi biti puno radikalniji, sa još jačim konsekvencama - ističe Ibrahimpašić. 

Najbitnijim smatra što će novi prijedlog Zakona o radu staviti van snage Kolektivni ugovor bez roka trajanja. 

Njime se, kako kaže, preferiraju prije svega zaposleni u javnom sektoru - činovnici, koji su zahvaljujući tome do sada tužili državu po raznim osnovama. 

Po riječima Ibrahimpašića, samo u USK-u dugovanja po osnovu prava iz kolektivnih ugovora dostigla su brojku između 40 i 50 miliona KM. 

- Kolektivni ugovor će prestati da važi u roku od 90 dana od stupanja na snagu novog Zakona o radu, nakon čega će poslodavci i sindikati morati sjesti i dogovoriti se o izradi novog, koji će biti manje izdašan za zaposlenike, koji tuže po tom osnovu - kazao je Ibrahimpašić. 

Dodao je da sindikati nisu spremni na razgovore i da se protive novom zakonu. Ibrahimpašić smatra da je Zakon o radu i Kolektivni ugovor neophodno mijenjati, jer trenutno stanje u bh. privredi nije održivo. 

- Svi privredni parametri, poput proizvodnje, izvoza i drugih su u padu, samo su u porastu blokirani žiro računi firmi - naglašava Ibrahimpašić, ilustrujući to primjerom poduzeća, koja su do prije sedam godina imala dobit i do četiri miliona maraka, a sada se bore da ne budu u gubitku. 

Uzrok tome, po njegovim riječima, je recesija, određena nepovoljna zakonska rješenja, kao i sveukupno teško stanje u zemlji.

 - Sve se promijenilo, a Zakon o radu ostao isti. Ukoliko želimo naprijed, moramo ga mijenjati - poručio je Ibrahimpašić.

Izvor: 
Fena
Tagovi: