Od balkanskih zemalja najveću kupovnu moć ima Hrvatska a najnižu BiH

Izvještaj Evrospkog zavoda za statistiku EUROSTAT

Od balkanskih zemalja najveću kupovnu moć ima Hrvatska a najnižu BiH

16.06.2015 - 22:58
Region

Prve procjene Evrospkog zavoda za statistiku EUROSTAT, koje su objavljene danas, pokazuju i da od zemalja Balkana najveću kupovnu moć imaju građani Hrvatske koja iznosi 59 odsto prosjeka, a zatim Crna Gora sa 39 odsto.

Od zemalja članica EU, najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći zabilježen je u Luksemburgu, čiji je nivo više od dva i po puta iznad prosjeka EU28, i iznosi 263 odsto EU prosjeka, dok se Bugarska nalazi na najnižem nivou sa 45 odsto prosjeka EU, saopšteno je iz MONSTAT-a.

Podaci pokazuju da od zemalja iz regiona Hrvatska ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći koji iznosi 59 odsto prosjeka EU, dok je Bosna i Hercegovina na nivou od 28 odsto evropskog prosjeka.

Crna Gora nalazi na drugom mjestu na nivou od 39 odsto prosjeka EU, Makedonija i Srbija se nalaze na nivou od 36 odsto odnosno 35 odsto evropskog prosjeka, Albanija na nivou od 29 odsto.

Dalje se navodi da se stvarna individualna potrošnja (SIP) prema prvoj procjeni među zemljama članicama kretala između 51 odsto ispod prosjeka EU u Bugarskoj i 40 odsto iznad prosjeka EU u Luksemburgu.

“Za zemlje koje imaju status kandidata za članstvo u EU, prema prvoj EUROSTAT-ovoj procjeni SIP po stanovniku prema standardu kupovne moći se kreće u rasponu od 34 odsto do 49 odsto prosjeka EU”, naveli su iz MONSTAT-a.

Stvarna individualna potrošnja po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori u 2014. godini iznosila je 49 odstoprosjeka EU28 dok je najniži u Bosni i Hercegovini i Albaniji sa svega 37 odsto odnosno 34 odsto prosjeka EU28. 

U MONSTAT-u objašnjavaju da je bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika uglavnom pokazatelj nivoa ekonomske aktivnosti, stvarna individualna potrošnja (SIP) po glavi stanovnika je alternativni pokazatelj, bolje prilagođen da opiše materijalno blagostanje domaćinstva. 

“Generalno, nivo SIP po stanovniku je više homogen nego BDP ali i dalje postoje značajne razlike među članicama EU. Struktura stvarne indivudalne potrošnje je bazirana na homogenim skupovima proizvoda i usluga koja domaćinstva konzumiraju ali su i dalje evidentne razlike između nivoa SIP per capita između zemalja članica EU”, objasnili su i z MONSTAT-a.

EUROSTAT je danas objavio prve preliminarne podatke o bruto domaćem proizvodu i stvarnoj individualnoj potrošnji po stanovniku za 2014. godinu, iskazanim preko standarda kupovne moći. MONSTAT je učestvovao u ovom projektu zajedno sa zvaničnim statističkim institucijama ostalih evropskih zemalja.

Izvor: 
cdm.me
Tagovi: