Od proizvođača šljive do vodećeg izvoznika

Uspješna poslovna priča firme Voćar iz Brčkog

Od proizvođača šljive do vodećeg izvoznika

18.04.2016 - 21:34
BiH

Prije osnivanja privatnog društva porodica Musić, u čijem vlasništvu je i danas Voćar, bila je jedna od najvećih proizvođača svježe šljive u BiH.

Ove godine na svom štandu izložila je 160 proizvoda. Prema riječima zastupnika firme na Sajmu Fahrudina Musića, Voćar Brčko trenutno proizvodi vlastitih 160 proizvoda koje izvozi u zemlje bivše Jugoslavije, zemlje Evropske unije, te Australije i Amerike.
"Imamo razne proizvode od suhih šljiva čijih brendova ima 25, zatim bavimo se preradom kikirikija, proizvodnjom flipsa, čipsa, začina, keksa, oblatne, pop corna, mlinskih proizvoda, a proizvodimo i energetske bar pločice pod brendom Kroky.", kazao je Musić.

Firma koja je sto posto u privatnom vlasništvu porodice Musić trenutno ima 90 zaposlenih. Uz to, ovisno o potrebi proizvodnje, broj zaposlenih seže i do 120. Ove godine obilježili su 25 godina postojanja.

"Sa svojim proizvodima već godinama prisutni smo na tržištu Hercegovine. Radimo sa svim tržnim centrima i nadam se da će naše izlaganje na Sajmu doprinijeti poboljšanju prodaje naših proizvoda ovdje.", ističe Musić, pozivajući Hercegovce da kupovinom domaćih proizvoda daju podršku domaćoj proizvodnji. Musić najavljuje i širenje asortimana u idućim godinama, kao i ponovni dolazak na Sajam u Mostaru.

Kompanija Voćar Brčko je inače osnovana 1989, a smještena je u brčanskom naselju Gornjem Rahiću i smještena je na prostoru površine 16.000 m2. Prije osnivanja privatnog društva porodica Musić, u čijem vlasništvu je i danas Voćar, bila je jedna od najvećih proizvođača svježe šljive u BiH sa tada zasađenih 7.500 stabala raznih sorti šljive. Svježe i suhe šljive su bile iz Brčkog distribuirane u sve republike bivše Jugoslavije. Ratna dejstva u BiH nisu omogućila kvalitetan nastavak održavanja ove voćarske djelatnosti, ali još uvijek je u vlasništvu preduzeća Voćar oko 2.000 stabala šljive.

Uspjeh ovog preduzeća je evidentan i po tome da radi robne marke proizvoda za poznate kupce poput Kauflanda, Mercatora, Konzuma, Špara, Bila, tuzlanskog Binga i niza drugih kompanija. Posjeduju i registrirana predstavništva u Sloveniji i Srbiji preko kojih vrše regionalnu distribuciju. Iz ove firme poručuju da implementacijom IFS standarda žele ispuniti zahtjevne standarde trgovačkih lanaca i da očekuju povećanje prodaje i izlazak na nova tržišta EU-a poput Francuske i Engleske. Pored toga, sarađuju i sa javnim zdravstvenim institucijama u BiH sa kojima Voćar ima poptisane ugovore za obavljanje neutralne zdravstvene, hemijske i mikrobiološke kontrole kvaliteta gotovih proizvoda.

Voćar d.o.o. je bio zainteresovan i za kupovinu brčanske firme Bosnaplod. Oformljen je konzorcij od pet kompanija i ponuđena je cijena od 2 miliona KM. Ova ponuda je međutim bila bezuspješna s obzirom na to da je Bosnaplod kupila firma iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja je nedavno potpisala ugovor o kupovini 5 miliona KM vrijedne opreme koju će instalirati u preuzeto preduzeće.

Izvor: 
BNN.BA