Okrugli sto 'Distribucija svježe maline na domaćem tržištu'

Uzgoj i trgovina malinama je unosan posao

Okrugli sto 'Distribucija svježe maline na domaćem tržištu'

28.06.2017 - 09:13
BiH

Projekt USAID/Sweden FARMA II, Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine i Savez proizvođača jagodičastog voća u Bosni i Hercegovini, organizuju danas okrugli sto o temi "Distribucija svježe maline na domaćem tržištu".

Iz Komore navode da su analize USAID/Sweden FARMA II projekta pokazale da potrošnja malina po glavi stanovnika u BiH iznosi oko 920 grama godišnje, dok podaci o vanjskoj trgovini govore da po glavi stanovnika godišnje uvezemo 53 kg voća.

S obzirom na tekuće probleme s formiranjem otkupne cijene i izvozom maline, na skupu će biti više riječi o mogućnostima i izazovima za plasman maline na domaćem tržištu.

Na okruglom stolu će biti predstavljeni i rezultati istraživanja tržišta koje je USAID/Sweden FARMA II projekat realizovao u saradnji sa Savezom proizvođača jagodičastog voća u Bosni i Hercegovini.

Preliminarni rezultati tog istraživanja pokazuju da je prisustvo svježe maline u trgovini i ugostiteljstvu vrlo ograničeno - tek oko 40 posto prodajnih i manje od 30 posto ugostiteljskih objekata u svojoj ponudi ima svježu malinu ili proizvode na bazi maline.

Cilj okruglog stola je potaći diskusiju između proizvođača i distributera kako bi u ovoj godini bilo poboljšano prisustvo maline u kanalima distribucije i u konačnici povećala potrošnja malina po glavi stanovnika u BiH, najavljeno je iz PKFBiH.

Izvor: 
BNN.BA