Orašje: Krenula s radom prva firma u BiH za proizvodnju sjemenske pšenice

Proizvode, prerađuju i dorađuju sjemenske pšenice

Orašje: Krenula s radom prva firma u BiH za proizvodnju sjemenske pšenice

30.07.2016 - 11:23
BiH

Od ove sezone firma „Agrokontrola“ Orašje, počela je prva u BiH s proizvodnjom, prerađivanjem i dorađivanjem sjemenske pšenice.

"U Federaciji BiH nema proizvođača sjemenske pšenice i za sjemenski materijal strnih žitarica FBiH godišnje troši nekoliko desetaka milijuna maraka koje nepovratno odu u Hrvatsku i Srbiju.", kazao je Mato Brkić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Županije Posavske.

Istaknuo je kako svako pokrivanje tog uvoza s domaćom proizvodnjom znači financijsku dobit države.

"Potrebno je da se oformi kooperacija na području Županije Posavske gdje će se sijati krušarice i dobit ćemo kvalitetnu merkantilnu pšenicu koju ćemo moći ponuditi na tržište.", dodao je  ministar Brkić.

"Ovaj posao kojeg radimo u 'Agrokontroli' poseban je, i rekao bih, značajan za šire okruženje. Mi u Županiji Posavskoj proizvodimo preko 15.000 tona pšenice, a ta pšenica sortimentom nije takvog kvaliteta da bi zadovoljila EU standarde te će poljoprivrednici morati prijeći na sortiment krušarica.", kazao je vlasnik tvrtke Hasan Nurkić.

Naglasio je da  u posljednje dvije godine Turska masovno kupuje pšenicu u BiH, ali od prošle godine traže visinu proteina, kao što je u EU.

"Mi pratimo proizvodnju kroz angažiranje profesionalnih Instituta, dorađujemo i nakon uzimanja uzoraka i detaljne provjere, dobiva se certifikat na svaku vreću koja tek tada može ići u maloprodaju.", naglasio je Nurkić.

Izvor: 
fena