Osnovana građanska koalicija za odgovorno iskorištavanje naftnih resursa u BiH

Jedanaest udruženja iz oblasti ekologije

Osnovana građanska koalicija za odgovorno iskorištavanje naftnih resursa u BiH

01.07.2015 - 13:29
BiH

Jedanaest udruženja iz oblasti ekologije pokrenulo je Građansku koaliciju za odgovorno iskorištavanje naftnih resursa u Bosni i Hercegovini.

Koalicija ima za cilj da se aktivno uključi u praćenje vlasti i naftnih kompanija u aktivostima istraživanja i eksploatacije naftnih resursa na području BiH, ali i da pravi pritisak na odgovorne institucije kako bi te aktivnosti bile provođene po visokim standardima zaštite životne sredine i lokalnog stanovništva - saopćili su iz te građanske koalicije. 

Također, namjera je da ta koalicija bude veza, kako se dodaje, između građana i vlasti, s ciljem a se pokušaju umanjiti opasnosti koje ovakvi projekti nose, te da pomognu građanima da dobiju pravovremene i tačne informacije o aktivnostima u njihovoj blizini. 

Većina građana u BiH je imala priliku da čuje neke informacije o planovima i aktivnostima koje entitetske vlasti provode na planu istraživanja i eksploatacije naftnih resursa u BiH. 

Međutim još je previše spekulacija o tome pod kojim uslovima bi naftne kompanije vršile istraživanje i eksploataciju, te koje su moguće koristi i opasnosti za lokalne zajednice. 

Stoga, ekolozi pokreću internet stranicu "Nafta u BiH" na adresi www.naftaubih.net, na kojoj će objavljivati sve dostupne relevantne informacije o aktivnostima u vezi sa istraživanjem i eksploatacijom nafte u BiH i u svijetu. 

Izvor: 
Fena