Otvoren muzej Sarajevske pivare najstarijeg postrojenja u državi

U korak sa Evropskim trendovima

Otvoren muzej Sarajevske pivare najstarijeg postrojenja u državi

29.06.2015 - 16:11
BiH

Muzej u sklopu "Sarajevske pivare", koja se smatra najstarijim industrijskim postrojenjem u BiH, otvoren je danas u Sarajevu.

Direktor "Sarajevske pivare" Nedžad Karačić kazao je tim povodom da je ideja otvaranja muzeja postojala i ranije, još otprije rata 1992.-1995. godine te da su još od tada eksponati brižljivo skupljani.

- Nažalost, u jednom od mnogobrojnih granatiranja "Pivare", taj dio skladišta je izgorio, ali mi nismo odustali - rekao je Karačić.

Istakao je da je "Sarajevska" pivara tokom različitih historijskih perioda imala bitnu ulogu u privrednom i društvenom razdoblju BiH te da otvaranjem muzeja žele doprinijeti kulturno-historijskoj baštini Sarajeva i BiH.

Izrazio je nadu da će svi građani koji posjete muzej biti ponosni kada vide dokaze da je BiH i prije 150 godina išla ukorak s razvijenim zemljama Evrope.

Projekt je realiziran u saradnji s Odsjekom za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a studentima koji su učestvovali u postavci eksponata, pružena je mogućnost zaposlenja u muzeju.

Postavku muzeja čine eksponati kao što su pivske boce i dionice iz perioda Austro-Ugarske monarhije, etikete "Sarajevske pivare" od Osmanskog carstva do danas, i drugi.

Ovo je tek treći muzej u svijetu u kojem se upotrebljava vrhunska NFC tehnologija, koju imaju još Nacionalni muzej u Londonu i Wolfsonian u Majamiju. Naime, svi posjetitelji mogu, uz jednostavno korištenje mobilnog telefona saznati sve detalje o izloženim eksponatima.

Izvor: 
Fena