Poljoprivrednim proizvođačima isplaćeno 13,6 miliona KM poticaja

Vlada FBiH

Poljoprivrednim proizvođačima isplaćeno 13,6 miliona KM poticaja

31.01.2017 - 17:07
BiH

Poljoprivrednim proizvođačima u Federaciji BiH isplaćeno je 13,6 miliona KM poticaja. Osim toga od oko dva miliona KM isplaćeno je za programe veterinarstvo – izjavio je federalni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Šemsudin Dedić, nakon održanog sastanka u Vladi FBiH sa sedam resornih kantonalnih ministara i predstavnicima drugih kantonalnih ministarstava.

Federalnom ministarstvu je iz budžeta FBiH za prošlu godinu isplaćeno 15,5 miliona za poljoprivredu, što je po riječima Dedića značajan iznos za prostor cijele Federacije.

- U 2017. godini očekujemo da pored svih problema, Federalno ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede dobije podršku kako bi redovnost isplate poticaja bila na vrijeme sjetve, odnosno na proljeće – istakao je Dedić.

Kantonalni ministri izvijestili su Dedića o izvršenju poticaja u prošloj godini, te je kako su potvrdili resorni ministri Himzo Smajić i Mato Brkić,  u Zeničko-dobojskom kantonu je bilo isplaćeno 2.500.000 KM, a isti iznos je planiran za tekuću godinu, dok  se 1.700.000 KM izdvaja iz godine u godinu u Posavskom kantonu.

Kantonalne ministre Dedić je pozvao da se angažuju u pozivanju poljoprivrednika da ažuriraju svoje podatke u Registru poljoprivrednijh gazdinstava i klijenata do 31. marta da bi se, kako kaže Dedić, uspješno mogao provesti novi softver za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju te omogućiti nesmetano apliciranje na poticaje.

- Pored toga, poljoprivredni proizvođači će putem Farmer portala imati uvid u svoje zahjeve (stanje svog imanja i status tekućih zahtjeva za poticaje) i  periode njihove isplate – dodao je Dedić.

Izvor: 
Fena