Porsche Holding Salzburg preuzeo odgovornost za Volkswagen koncern u BiH

Od prvog jula novi uvoznik

Porsche Holding Salzburg preuzeo odgovornost za Volkswagen koncern u BiH

02.07.2015 - 12:22
BiH

Porsche Holding Salzburg, 100% kćerka firma Volksvvagen AG, preuzela je 1. jula tržišnu odgovornost za vozila Volkswagen koncerna u Bosni i Hercegovini.

Novi uvoznik, Porsche BH d.o.o. Sarajevo, zastupat će ubuduće marke: VW putnička vozila, VW privredna vozila, Audi, Seat, Škoda i Porsche. 

- Zadovoljstvo nam je što smo sada sa Bosnom i Hercegovinom kao importer zastupljeni u svim zemljama centralne i istočne Evrope i što naše dugogodišnje iskustvo u veleprodaji i maloprodaji automobila možemo primijeniti i ovdje u Bosni i Hercegovini - istakao je danas Alain Favey, predstavnik Uprave Porsche Holding Salzburg, na konferenciji za štampu u Sarajevu.

Kazao je da je od Od ASA Grupacije preuzeta veoma uspješna kompaniju koja je sa tržišnim učešćem od 40 posto u prošlosti napravila odličan posao.

Dosadašnji uposlenici kompanije ASA Auto, kao i dvije pripadajuće maloprodaje, sa saradnicima, preuzeti su u novu kompaniju Porsche BH d.o.o. Sarajevo. 

Za direktore novoosnovane kompanije imenovani su gospodin Alex Vaszi  i Senad Olovčić.

 Novo preduzeće, kako je danas rečeno,  bavit će se veleprodajom (Porsche Bosna i Hercegovina) i maloprodajom (Porsche Sarajevo). Istovremeno će Porsche Leasing prilikom kupovine novog vozila omogućavati finansiranje i sve ostale usluge na jednom mjestu. Ovim potezom Porsche Holding Salzburg "zatvara i svoju posljednju otvorenu tačku u jugoistočnoj Evropi". 

Preuzimanjem uvoza u BiH, Porsche Holding Salzburg će od polovine 2015. godine, osim u Austriji, sa veleprodajom i maloprodajom marki Volksvvagen koncerna biti zastupljen u svih dvanaest zemalja srednjoistočne Evrope, kao i u Ukrajini. 

Porsche Holding Salzburg (PHS) je najveća kompanija za prodaju automobila u Evropi i djeluje u dvadesetičetiri zemlje širom svijeta. Porsche Holding Salzburg zastupa marke Volkswagen koncerna u veleprodaji, maloprodaji i postprodaji (usluge). Pored toga, prodajom rezervnih dijelova, finansijskim uslugama kod nabavke automobila, te sopstvenim razvojem informatičkih sistema pokriva kompletan spektar trgovine automobilima. 

U martu 2011. godine Porsche Holding Salzburg postala je 100% kćerka firma Volksvvagen AG i sa sobom je unijela svoj dugogodišnji Know-how u globalnu prodaju automobila Volkswagen koncerna. Krajem 2014.godine kompanija je brojala 32.307 zaposlenih koji su prodali 623.000 novih vozila i koji su ostvarili promet od 17,1 milijardu eura. U 2014.godini Porsche Holding Salzburg je u istočnoj Evropi, uključujući Ukrajinu, isporučio 199.933 novih vozila i ostvario promet od 4,6 milijardi eura. U veleprodaji i pripadajućim maloprodajama ova kompanija zapošljava 5.900 saradnika. 

Dosadašnja kompanija ASA Auto prodala je u prošloj godini 2.955 novih vozila marki Volksvvagen koncerna i ostvarila tržišno učešće od 42,12 posto. Porsche BH d.o.o Sarajevo preuzeo je 150 zaposlenih.