Portorož: Održan ministarski panel o investicijama

Dvodnevni Summit100

Portorož: Održan ministarski panel o investicijama

03.06.2015 - 00:12
Region

Za stvaranje bolje poduzetničke i investicijske klime u jugoistočnoj Europi potrebno je uklanjanje administrativnih barijera i bolji rad sudstva, niži porezi i fleksibilno tržište rada, ali presudne mogu biti i mjere transparentnog rada državne uprave, složili su se sudionici ministarskog panela održanog u utorak u Portorožu, u sklopu dvodnevnog Summita100, na kojemu je o poticanju rasta i investicija u regiji govorilo više stotina gospodarstvenika i predstavnika vlada iz više zemalja u ovoj regiji.

Na završnom ministarskom panelu o tome kako poslovnu inovativnost i zakonske mjere pretočiti u bolju konkurentnost i poslovni stimulativni okvir koji će privući investitore sudjelovao je i zamjenik hrvatskog ministra gospodarstva Alen Liverić koji je kazao da je sadašnja vlada pri dolasku na vlast u tom pogledu zatekla nesređeno stanje.

 Liverić: stanje danas radikalno drugačije od onog koji je zatekla sadašnja vlada

 U vrijeme dolaska ove vlade 2012. godine čak 30 dana je bilo potrebno da se novorođeno dijete administrativno prijavi u sustav, glavno je pitanje tada bilo koliko treba čekati na građevinsku i lokacijsku dozvolu, a dozvola za postavljanje solarnih panela čekala se i do godine dana, rekao je Leverić, dodavši da je nova vlada to riješila, pa se sada u državnoj upravi točno zna što je čija zadaća, a stvari se rješavaju mnogo brže nego prije.

 "Hrvatska je danas u odnosu na stanje prije nekoliko godina postala uređena zemlja", kazao je Liverić, dodavši da ima mjesta za poboljšanja, ali da je današnja situacija radikalno drukčija od one koju je sadašnja vlada zatekla.

 Promjenama zakona, propisa i procedura, u Hrvatskoj je stvorena bolja i poticajnija poduzetnička i investicijska klima, poticaji se danas planiraju i ne dijele stihijski, mijenja se zakon o strateškim investicijskim projektima, donosi se i planira industrijska strategija, čega prije nije bilo, a mnogo je napravljeno i na području energetike koja je važan razvojni element, istaknuo je Liverić.

 Dodao je da je sadašnja hrvatska vlada potakla investiranje u eksploataciju ugljikovodika u Jadranu, gdje će se po njegovim riječima poštivati najviši ekološki standardi, potiče jačanje obnovljivih izvora energije, dok na području naftnih derivata potrošače štiti tako da ne dopušta velika povećanja marži na račun građana.

 Što se tiče šireg okruženja, zamjenik hrvatskog ministra gospodarstva posebno je pohvalio napredak koji je u zadnjih godinu dana napravljen na povezivanju i suradnji u oblasti energetike, gdje je prihvaćena tendencija da je potrebno smanjiti energetsku ovisnost, te diverzificirati izvore nabave, a u okviru toga je i planirani LNG terminal na Krku.

 Liverić je istaknuo da su u Hrvatskoj u zadnje dvije godine cijene plina u prosjeku pale za 7 posto, a električne energije za 10 posto, te da to osjećaju i građani.

 Slovenija na dobrom putu, potencijali postoje za cijelu regiju

 Slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek istaknuo je da vlada premijera Mire Cerara od prošle godine nastoji privući investitore bez obzira jesu li domaći ili strani, smanjuje birokratske zapreke i uvodi transparentnost, te da su prvi rezultati poticajni, a Sloveniju da i ove godine očekuje rast BDP-a, nakon što je rast ekonomske aktivnosti u zadnja dva kvartala bio pozitivan, te da se mnogo očekuje i od izvoza.

 Prema njegovim riječima, slovenska vlada nastojat će izvršiti i deregulaciju tržišta rada kako bi se smanjili troškovi po jedinici proizvodnje, a nastoji smanjiti i poreze i davanja, kao i skratiti rokove za ishođenje dozvola.

 Počivalšek je međutim upozorio na velike razlike među zemljama u regiji, kako kad je riječ o ostvarenom BDP-u po glavi stanovnika, tako i u pogledu produktivnosti i konkurentnosti, ali je dodao da veliki potencijali za cijelu regiju svakako postoje.

 U Srbiji najveći problem stvaranje prave poduzetničke klime

 Potpredsjednica srbijanske vlade i ministrica javne i državne uprave Kora Udovički istakla je preokret do kojega je u Srbiji došlo nakon što je stvari u svoje ruke prije godinu i pol dana preuzela sadašnja vlada premijera Aleksandra Vučića.

 U to se je vrijeme o Srbiji govorilo kao o zemlji pred bankrotom, dok je sada stanje stabilizirano, a vlada nastoji javnu potrošnju svesti u okviru onoga što je realno, istakla je Udovički.

 Stvaranje prave poduzetničke klime najveći je problem za Srbiju, ali i za cijelu regiju, rekla je Udovički, upozoravajući i na nedostatak planiranja, te mnoge naslijeđene loše prakse s kojima je trebalo prekinuti.

 Po njenim je riječima Srbija kad je vladu preuzeo Vučić krenula s "najlošijih pozicija" u odnosu na druge zemlje u regiji kad se radi o stvaranju poduzetničke klime i privlačenju investicija, no to se sada brzo mijenja, stvari su se preokrenule, a smanjene su administrativna i javna potrošnja, pa Srbija ove godine računa s proračunskim deficitom koji će biti duplo manji nego lani.

 Što na privlačenju investitora radi Crna Gora

 O onome što na privlačenju stranih ulagača, osobito u turizmu i energetici, čini Crna Gora govorio je crnogorski ministar turizma Branimir Gvozdenović, podsjećajući da su Crna Gora i Makedonija iznad drugih zemalja u regiji po studiji "Doing business" koji određuje stupanj razvijenosti poduzetničke klime, a prema kriteriju Svjetske banke.

 Gvozdenović je rekao da je Crna Gora raznim mjerama u 10 godina uspjela privući 6,5 milijarda eura stranih investicija. Učinila je to uklanjanjem administrativnih prepreka, ukidanjem lokalnih taksi za razne dozvole, a i dalje deregulira svoje tržište rada i olakšava dolazak investitora, posebice u turizmu i energetici.

 On je najavio da će Crna Gora uskoro, po uzoru na Makedoniju, krenuti u osnivanje tzv. slobodnih turističkih zona u svojim manje razvijenim sjevernim gorskim područjima, te da svaku priliku za razvoj turizma treba učinkovito iskoristiti.

 Ministarski panel o poticajima za investiranje i stvaranje poduzetničke klime bio je jedan od zadnjih na gospodarsko-političkom Summitu100 koji je u Portorožu trajao dva dana.

 Sudionicima bi se na završnom panelu trebao obratiti i slovenski premijer Cerar.

Izvor: 
Fena