Rusi tope zlato da naprave Oscara za Leonarda di Caprija

Kampanja u okviru koje doniraju zlato i srebro

Rusi tope zlato da naprave Oscara za Leonarda di Caprija

06.02.2016 - 14:13
Biznis - Svijet

Ruski fanovi proslavljenog hollywoodskog glumca Leonarda Di Capria pokrenuli su kampanju u okviru koje doniraju zlato i srebro za izradu statue Oscara koju mu žele pokloniti.

 

Di Caprio, koji se još uvijek nije okitio Oscarom, nominovan je ove godine za nagradu američke Akademije filmskih umjetnosti za ulogu glavnog glumca u filmu "Revenant". Iako su mnogi ljubitelji sedme umjetnosti mišljenja da je Di Capiro "končano" zaslužio Oscara, desilo se to ili ne, Leonardo će dobiti Oscar, ali ruske proizvodnje.

Naime, oko 100 ljudi iz ruskog grada Jakutska već je doniralo svoje zlato i srebro koje će kasnije biti otopljeno i korišteno u izradi statue čovjeka, koji drži tradicionalni pehar, inače specifičan za ruski grad Jakutsk. Fanovi iz Sibira na ovaj način žele iskazati svoju ljubav prema proslavljenom glumcu.

Kako javljaju lokalni mediji, pehar će biti od zlata, dok će statua biti napravljena od srebra. Veličina statue bit će određena zavisno od količine srebra koje bude prikupljeno, ali neće biti manja od 30 centimatara. 

Lokalni mediji također navode da posebno mladi uveliko doniraju svoje vrijedne stvari za kampanju "Oscar for Leo", a kipar Nicholas Chochchasov već radi na prototipu statue. Očekuje se da će statua biti identična originalnoj statui Oscara, osim tradicionalnog pehara koji će se nalaziti u ruci.  Pokretači ove kampanje uputili su poziv Leonardu di Capriju da posjeti ili dođe na odmor u njihov grad Jakutsk.

Izvor: 
Anadolija