Šarović na sastanku o regionalnom povezivanju u energetici

sastank ministara šest zemalja zapadnog Balkana

Šarović na sastanku o regionalnom povezivanju u energetici

03.07.2015 - 15:41
BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović učestvovao je u četvrtak na sastanku ministara šest zemalja zapadnog Balkana održanog u Sekretarijatu Energetske zajednice u Beču.

Sastankom su predsjedavali komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju  Johannes Hahn i direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

Teme sastanka bile su mjere za razvoj i uspostavu regionalnog tržišta energije kao i prioritetni projekti za regionalno povezivanje u energetici.

Nakon diskusije i iznošenja stavova svih učesnika prihvaćena je zajednička izjava u čijem anexu je data lista od pet prioritetnih projekata koji se odnose na reginalno povezivanje, a mogu biti spremni za realizaciju u 2015./2016. godini i finasirat će se kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan - IPA 2015.

BiH je uključena u projekat 400 kV interkonekcije sa Srbijom i Crnom Gorom (Višegrad-Bajina Bašta-Pljevlja) koja ujedno otvara koridore prema Rumuniji i Bugarskoj, odnosno putem podvodne kablovske veze i prema Italiji. Vrijednost projekta je 66 miliona eura.

Sekretarijat Energetske zajednice će u toku 2016. obnoviti listu prioritetnih projekata nakon ćega će biti predloženi novi projekti za finansiranje.

Navedena zajednička izjava će biti ponuđena na prihvatanje premijerima zemalja zapadnog Balkana na samitu u Beču 27. augusta ove godine, saopćeno je iz Kabineta ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

Izvor: 
Fena