Sberbank prodaje Mercatorovih dionica

Ruska banka zaplijenila 18,53 posto dionica Mercatora

Sberbank prodaje Mercatorovih dionica

22.06.2017 - 13:39
Region

Ruska banka Sberbank koja je nizozemskoj firmi Agrokor Investments  B.V. u vlasništvu Ivice Todorića ovih dana zaplijenila 18,53 posto dionica Mercatora, te će dionice ponuditi na dražbi koja se održava 7. srpnja u 14 sati, objavili su  četvrtak slovenski mediji koji se pozivaju na priopćenje Sberbanka, objavljeno u slovenskom poslovnom listu Finance.

Početnu cijenu za taj paket dionica slovenskog trgovačkog lanca Sberbank je postavio na 40,58 milijuna eura, prenosi Hina.

Te dionice Agrokora Todorić je Sberbanku bio dao kao zalog za kredit od 100 miliona eura koji je dobio od ruskog kreditora i na njih se ne odnosi lex Agrokor, a pretpostavlja se da Sberbank svojim potezom želi nadoknaditi dio potencijalnog gubitka kao jedan od većih kreditora hrvatskog koncerna.

Mediji su posljednjih dana špekulirali o tome da slovenska vlada razmišlja o ponovnom sticanju vlasničkog udjela u trgovačkom lancu sa 11.000 zaposlenih u Sloveniji, od kojega je ovisan i velik broj zaposlenih prehrambenoj industriji, no slovenski ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek izjavio je u četvrtak da Slovenija neće sudjelovati na aukciji na kojoj će Sberbank prodavati 18,53 posto dionica Mercatora.

"Slovenija na aukciji Sberbanka neće sudjelovati", kazao je Počivalšek u izjavi za medije, dodavši da je intencija slovenske vlade da dođe do pozitivnog raspleta za Mercator koji je od 2014. godine u vlasništvu posrnulog hrvatskog koncerna Agrokor.

Izvor: 
Fena