U Sarajevu poslovna konferencija najuspješnijih menadžera iz Evrope

"Investiciona ulaganja u regionu jugoistočne i srednje Evrope"

U Sarajevu poslovna konferencija najuspješnijih menadžera iz Evrope

03.07.2015 - 12:27
BiH

Poslovna konferencija "Investiciona ulaganja u regionu jugoistočne i srednje Evrope" održava se danas u Sarajevu, u organizaciji Evropskog udruženja menadžera i časopisa "Euromanager" iz Zenice.

Predsjednik Organizacionog odbora Pane Škrbić istakao je da konferenciji prisustvuju najuspješniji menadžeri iz 15 evropskih zemalja, čije kompanije ukupno zapošljavaju oko 150.000 radnika. 

Naglasio je da su pretjerane tvrdnje o lošem poslovnom ambijentu u BiH, te da je ovdje itekako moguće poslovati i da su mnogi od prisutnih zainteresirani za investiranje.
 
Škrbić je rekao da Udruženje, osim menadžerima, dodjeljuje nagrade i načelnicima koji stvaraju bolje uvjete za poslovanje, a koji su u posljednjih 12 godina značajno poboljšani te je u određenim općinama moguće u jednom danu dobiti sve potrebne dozvole. 

Alen Bošnjaković, suvlasnik i direktor kompanije Pullcom iz Gradačca, naveo je da su u 2013. počeli sa četiri radnika, a danas ih imaju 55 i grade novu proizvodnu halu, što je dokaz da se uBiH može uspješno poslovati uprkos problemima s kojima se privrednici susreću svugdje u svijetu. 

Dodao je da su veliki problemi prisutni u Grčkoj, Italiji i Francuskoj ali da bh. mediji stvaraju sliku da je kod nas najgore, te da je Pullcom u 2013. imao 1,4 miliona eura prometa, a u 2014.  2,8 miliona eura. 

Wojciech Kramar, zamjenik generalnog direktora poljske kompanije POLMOT, rekao je da su zainteresirani za pronalazak partnera u regiji za transport, ali za otvaranje pogona za montažu traktora. 

Istakao je da su prepreke u poslovanju prisutne svugdje, posebno u Poljskoj, ali da je 25 godina tranzicije u toj zemlji dokaz da ih je moguće prevazići. 

Organizatori konferencije večeras će u Sarajevu proglasiti  najmenadžere i kompanije jugoistočne i srednje Evrope.
Nagrada za ličnost godine regiona jugoistočne i srednje Evrope po izboru nezavisnog regionalnog žirija bit će dodijeljena predsjedniku Bugarske Rosenu Plevnelievu, koji će se također obratiti na konferenciji. 

Izvor: 
Fena