U Slanom bageri i subotom u pogonu

Republika Hrvatska

U Slanom bageri i subotom u pogonu

27.07.2015 - 11:18
Region

Turistička sezona u susjednoj Republici Hrvatskoj je u punome jeku, kilometarske kolone automobila iz svih pravaca protežu se ka moru, turistički djelatnici uglavnom zadovoljni, prepune plaže, gradski trgovi i ulice, brojne jahte u marinama i na pučini...


Među brojnim gostima u svojim tradicionalnim lokacijama duž jadranske obale od Dubrovnika do Makarske su Bosanci i Hercegovci, koji su brojni naročito u dane vikenda. 

Prvo mjesto uz more nakona ulaza u R Hrvatsku, za one koji koriste kao preporuku granični prijelaz Čepikuće, na kojem nema skoro nikakvih gužvi i uz minimalno čekanje, je Slano, smješteno u istoimenom zaljevu, a udaljeno je 37 km sjeverozapadno od Dubrovnika, prekrasna uvala sa bogatom poviješću. 

U Slano, malo mjestašce, osim turista iz cijelog svijeta koji na putu ka Dubrovniku svrate, dolaze i ljetuju gosti iz BiH, Sarajeva, Tuzle, dok su najčešći ipak oni bliži – iz Stoca, Mostara, Ljubinja, a na cesti od ove godine primjetne su i oznake na vozilima iz Beograda i drugih gradova Srbije. 

Također, redovni gosti Slanog su brojna poznata imena iz cijele Evrope, a najpoznatiji Bosanci su, kako navode turistički djelatnici, svakako oskarovac Danis Tanović i direktor Sarajevo Film Festivala Miro Purivatra. 

Lokalne vlasti su uradile dosta toga kako bi uredile Slano - sve plaže u uvalama opremljene su tuševima i kantama za otpatke, svlačionicama i bovama za zaštitu kupača od skutera, internet je dostupan u središtu mjesta, međutim, ove godine mnogi zaobilaze Slano, a glavni razlog su građevinski radovi – izgradnja nove ACI marine. 

Tako je, nažalost, za razliku od drugih mjesta, u Slanom uglavnom ove godine bez velike gužve, poneki usidren cruiser sa gostima uz muziku, fešte na rijetkim brodicama, turističke ture u prolazu... 

Vlasnici apartmana i turistički djelatnici uglavnom nezadovoljni, posebice što buka bagera i kamiona tjera i malobrojne goste koji u nevjerici ka jednoj od najljepših plaža i uređenih šetnica, prolaze pored ogromnih gomila šljunka, kamenja... 

Razumljiva je želja i investitora i lokalnih vlasti da se projekt izgradnje završi čim prije, ali za malobrojne turiste, goste hotela i sa pet zvjezdica, koji ne baš jeftino plate svoj odmor, je nerazumljivo da se čak i subotom ujutro u 7.00 sati bude uz buku bagera i kamiona koji izvode radove... 

Vlasnici apartmana razočarani i neuvjerljivi u odgovorima jer u ponudi uz cijenu, nisu naveli da goste uz odmor, more, sunce, šetnje, provod čekaju i upaljeni bageri od ranih jutarnjih sati.
 
U turističkom uredu, pak kažu, da su upozoravali i vlasti i investitore, odnosno izvođače radova, ali bez uspjeha, jer, kako reče ljubaznim glasom službenica iz tog ureda „firma koja izvodi radove je država u državi“.
 
Umjesto, preporuke, za posjetu i odmor u Slanom, bolje je pričekati kraj izgradnje suvremene marine za oko 200 plovila koja će "osim morskog imati i nuditi i kopnene sadržaje, ali i miran odmor..."

Izvor: 
Fena
Tagovi: