U Srebrenici uskoro počinje izgradnja mljekare

Investitor iz Austrije otkupljivat će mlijeko s područja Srebrenice

U Srebrenici uskoro počinje izgradnja mljekare

08.02.2018 - 13:08
BiH

U toku je izrada projekte dokumentacije za izgradnju objekta mljekare u Srebrenici - potvrdio je danas u tom gradu pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske Zoran Maletić koji je razgovarao s općinskim načelnikom Mladenom Grujičićem. 

Maletić je nakon sastanka u izjavi za Fenu pojasnio da će općina osigurati lokaciju gdje će biti izgrađena mljekara, a investitor će donijeti opremu i svoju tehnologiju.

-Investitor je iz Austrije i otkupljivat će mlijeko s područja Srebrenice, a proizvod će biti plasiran na prostoru BiH - rekao je Maletić.

Načelnik općine Mladen Grujičić kaže da Općina Srebrenica ima punu podršku Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS-a za otvaranje mljekare.

- U toku sljedeće sedmice ići ću u Austriju da potpišem ugovor s austrijskom firmom. Narednih mjeseci očekujemo investitora da dođe u Srebrenici s idejnim projektom. Otvaranjem mljekare biće zaposleno 20 do 30 ljudi - navodi Grujičić.

Direktor jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata u resornom entitetskom ministarstvu Stefan Mitrović, koji je također prisustvovao ovom sastanku, najavljuje također realizaciju projekta sistema za navodnjavanje.

U pripremi je, dodao je, tender za idejni projekt, a nakon toga će početi projektovanje sistema kojim će biti obuhvaćena površina od 600 hektara na području Skelana. 

Izvor: 
Fena