Baščaršijske noći - Veče folklora Bosne i Hercegovine

Sarajevo

Baščaršijske noći - Veče folklora Bosne i Hercegovine

15.07.2018 - 08:57
Ostalo

Veče folklora Bosne i Hercegovine bit će održano danas u  okviru programa Festivala Baščaršijske noći, u velikoj dvorani BKC-a, najavljeno je iz Direkcije Festivala. Prije početka cjelovečernjeg programa bit će izveden tradicionalni folklorni defile, koji će ove godine krenuti od Vječne vatre u 17.00 sati.

Folklorni ansambli će u svojim tradicionalnim narodnim nošnjama i uz pratnju orkestara izvesti kraći program u ulicama Titova i Ferhadija, te ispred Sebilja.

U programu učestvuju: Kulturno umjetničko društvo "Krajina", Bihać; Gradsko kulturno-umjetničko društvo "Bosna", Tuzla; Kulturno-umjetničko društvo "Čajavec", Banja Luka; Kulturno-umjetničko društvo "Mladost", Pale; Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo "Rodoč", Mostar; Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo "Naši korjeni", Bistrica Žepče; Ansambl narodnih igara i pjesama "Kolo bosansko", Sarajevo i gost Ajna Kasumović.

Kulturno-umjetnička društva će nastupiti s folklornim koreografijama krajeva iz kojih dolaze, tako će biti izvedene: krajiške igre sjeverozapadne Bosne, igre iz Bosne sa područja Tuzlanskog Kantona, saborske igre iz stare Banje Luke, igre iz Sarajevskog polja, zatim koreografija Sitan kamen do kamena, splet kola i pjesama iz okolice sela Bistrice , bošnjačke igre iz Sarajeva.

BNN