Bh. film 'Muškarci ne plaču' nominovan za nagradu Evropske filmske akademije

"Muškarci ne plaču" u režiji Alena Drljevića

Bh. film 'Muškarci ne plaču' nominovan za nagradu Evropske filmske akademije

23.08.2018 - 12:28
Ostalo

 Evropska filmska akademija objavila je naslove 49 najboljih evropskih filmskih ostvarenja nominovanih za Evropsku filmsku nagradu 2018. godine, među kojima je i film "Muškarci ne plaču" u režiji Alena Drljevića u produkciji Deblokade Sarajevo. Bogatu raznolikost evropske kinematografije ilustrira i činjenica da nominovani filmovi stižu iz 35 evropskih zemalja. Iz 20 zemalja koje broje naviše članica i članova EFA-e, izglasan je po jedan film koji je direktno ušao na listu za selekciju. 

U narednim sedmicama, više od 3.500 članova Evropske filmske akademije glasat će za nominacije u kategorijama evropskog filma, redatelja, glumca, glumicu i scenaristu. Nominacije će biti objavljene 10. novembra 2018. na Festivalu Europskog Filma u Sevilli, u Španjolskoj.

Žiri će također odlučivati o dodjeli EFA Excellence Awards u kategorijama najbolji evropski direktor fotografije, montažer, scenograf, kostimograf, šminker, kompozitor, montažer zvuka te supervizor vizuelnih efekata.

Dodjela 31. Evropskih filmskih nagrada i predstavljanje pobjednika bit će održano 15. decembra 2018. u Sevilli.

Evropska filmska akademija je osnovana 1989. godine a njena prva predsjednica bila je glumica Ingmar Bergman. Ova organizacija okuplja više od 3.000 evropskih filmskih profesionalaca sa osnovnim ciljem promovisanja evropske kulture i umjetnosti.

BNN.BA