BHRT i Oslobođenje dobitnici “Zlatnog lovorovog vijenca” za doprinos razvoju scenske umjetnosti

Zlatni lovorov vijenac

BHRT i Oslobođenje dobitnici “Zlatnog lovorovog vijenca” za doprinos razvoju scenske umjetnosti

08.10.2015 - 21:14
Ostalo

BHRT i dnevni list „Oslobođenje“ dobitnici su Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos razvoju scenske umjetnosti u Bosni i Hercegovini.

To počasno priznanje dodijelila im je Direkcija Internacionalnog teatarskog festivala MESS, a dobitnicima je uručeno večeras u Narodnom pozorištu u Sarajevu. 

Festival više decenija uspješno sarađuje s ove dvije važne medijske kuće u BiH da bi, kako je istaknuto, sve ostalo zabilježeno, arhivirano i na izvjestan način čuvano kao institucionalno pamćenje. 

Direktor festivala, reditelj Dino Mustafić priznanja je uručio generalnom direktoru BHRT-a Belminu Karamehmedoviću i glavnoj i odgovornoj urednici sarajevskog „Oslobođenja“ Vildani Selimbegović. 

Izražavajući zahvalnost „što su stajali na prvoj liniji fronta kada je u pitanju odbrana kulturnih sadržaja i umjetničkih vrijednosti“, Mustafić je rekao da ovo nije politička, već profesionalna, strukovna nagrada. 

Karamehmedović je kazao da ovakve nagrade potvrđuju da se vrijedi boriti za javni RTV servis da očuva svoj status u ovom društvu. 

Oslobođenje je među rijetkim dnevnim novinama koje na naslovnoj stranici donosi i kulturne sadržaje i više od pet decenija je uz ovaj festival. 

Oslobođenje tvrdoglavo istrajava u dvije stvari - vjerujemo u novinarstvo i vjerujemo u kulturu. Naše rubrike kulture proširujemo u vrijeme kada ih drugi listovi izbacuju smatrajući da nisu dovoljno popularne. Sretni smo i što imamo nove generacije mladih novinara koji također tvrdoglavo vjeruju u kulturu i prave iz dana u dan ne samo naše stranice kulture, nego i naš prilog „Kun“ - kazala je Selimbegović. 

Zahvalnost za dodijeljena priznanja izrazili su i urednik redakcije za kulturu BHRT-a Dževdet Tuzlić i saradnik kulturnog priloga "Kun" u Oslobođenju Mladen Bićanić. 

Fena