Bijela tabija kao odbrambeni bedem starog grada Vratnika

Pogled na sarajevsku tvrđavu iz ptičije perspektive

Bijela tabija kao odbrambeni bedem starog grada Vratnika

07.08.2019 - 19:40
Ostalo

Tvrđava Bijela tabija, koja se nalazi na brdu sa kojeg se pruža fascinantan pogled na glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo i njegovo okruženje, bila je jedna od pet tabija - Bijele, Žute ili Jekovačke, Tabije na Ravnim bakijama i Tabije na Zmajevcu , koje su činile odbrambeni bedem starog grada Vratnika. 

BNN.ba dronom, iz ptičije perspektive, zabilježio je fascinantne prizore Bijele tabije, sarajevske tvrđave čiji su najstariji dijelovi sagrađeni čak u srednjem vijeku, krajem 14. ili početkom 15. vijeka... 

 

Bijela tabija, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

 

Ova sarajevska tvrđava predstavlja najistureniju tačku u sklopu bedema starog vratničkog grada i dominira istočnim prirodnim ulazom u grad.

Probna arheološka istraživanja iz 1991. godine su pokazala da je najstariji dio kule sagrađen u srednjem vijeku, krajem 14. ili početkom 15. vijeka a zatim je dograđen u vrijeme osmanske i austro-ugarske uprave. Prvobitna tvrđava je imala pravougaonu osnovu, sa četiri kule kvadratne osnove na uglovima i petom iznad ulazne kapije. Nakon dolaska Osmanlija u tvrđavu je smještena posada sa zapovjednikom.

U kasnijem periodu sagrađen je odbrambeni kompleks koji se sastojao od perimetralnih bedema jednog bastiona i ulazne kule, u koji je uklopljena mala srednjovjekovna tvrđava.

Ulaz u tabiju je bio na sjevernoj strani. Bio je obezbijeđen jednom manjom kulom. U unutrašnjosti tabije, uz sjeverni i zapadni zid, bile su raspoređene  prostorije za smještaj posade i magacini. Iskopavanjima su otkriveni ostaci objekta oktogonalnog oblika, sagrađenom u osmanskom periodu. 

Na spoljnim kamenim zidovima vidljivi su otvori za puškarnice. Nakon uspostavljanja austrougarske vlasti, srušen je objekat u unutrašnjosti i zaravnjen centralni prostor. Dograđen je arhitektonski kompleks koji se sastojao od većeg broja prostorija, a koji je prepoznatljiv i danas. Zidan je krupnim pravilno tesanim krečnjačkim blokovima, a okviri prozora su od pješčara.

Sjeverno od ulaza sagrađen je jedan pomoćni objekat, pravougaone osnove, koji je služio kao skladište municije.

Bijela tabija danas je Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, te ujedno predstavlja i jedno od najposjećenijih sarajevskih turističkih atrakcija.

Foto: A. Turković/ BNN.ba 

BNN.ba