Bosanska kuća Mare Popović u Gračanici: Autentična čardaklija sagrađena davne 1840.

Nacionalno blago Bosne i Hercegovine

Bosanska kuća Mare Popović u Gračanici: Autentična čardaklija sagrađena davne 1840.

02.08.2018 - 16:08
Ostalo

Autentična bosanska kuća čardaklija Mare Popović u Gračanici, sagrađena je davne 1840. godine, dok danas predstavlja jedan od nacionalnih spomenika koji se nalaze u Tuzlanskom kantonu. 

Kuća Mare Popović, Gračanica

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u Bosni i Hercegovni ovu jedinstvenu građevinsku cjelinu - bosansku kuću čardakliju Mare Popović u Gračanici, nacionalnim spomenikom proglasila je 2003. godine.  

Naselje Gračanica, koje se nalazi u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, nastalo je u još u srednjem vijeku, u blizini rudnika željeza. Oko 1520. godine, dolazi pod osmansku upravu, nakon čega 1548. godine dobiva status grada. Sjedištem prostranog kadiluka postaje 1572. godine i to od rijeke Spreče do rijeke Save obuhvatajući slijedeća naselja i njihovu okolinu: Srebrenik, Gradačac, Orašje, Modriču i Šamac. Od 1600. godine postaje značajno bosansko sjedište trgovine i zanatstva, ima čaršiju i najmanje osam mahala te isto toliko džamija i mesdžida. Do kraja osmanske uprave ima čak dvanaest džamija.

Do početka 20. stoljeća u Gračanici je bila najzastupljenija tradicionalna bosanska kuća čardaklija, spratnica. Stara kuća Mare Popović tako je pravi primjer nekada najzastupljenije tradicionalne bosanske kuće, svjedok davnih vremena - od još 1840. godine kada je kuća čardaklija i sagrađena.

Prema predanjima ovu bosansku kuću je sagradio svekar Mare Popović, koja je tu potom živjela do kraja svog života. Ovaj stambeni objekat je kasnije promijenio nekoliko vlasnika i na kraju je prešao u općinsko vlasništvo. Stara kuća Mare Popović pripada tipu spratne dimalučare-čardaklije. Objekat ima podrum, prizemlje i sprat. Rađena je u autentičnoj drvenoj skeletnoj konstrukciji, tzv. bondruk konstrukciji. Nosiva konstrukcija zidova je izrađena od drvenih greda i stubova sa ispunom od čerpića u prizemlju, dok je sprat urađen od pruća ispunjenim blatom.

Danas ova stara bosanska kuća predstavlja pravi vremeplov, te tako tu možete vidjeti i staro zemljano i bakarno posuđe, ali i prostorije kao što su pričardak, čardačić ili čardak.

Pored toga, ova autentična kuća danas se koristi i kako bi vrijedne žene u saradnji sa UG „Gračaničko keranje“ pokazale svoje vještine keranja ili heklanja, sa jedne strane, te da bi očuvale  tradiciju drevne umjetničke vještine žena u gradovima Bosne, sa druge strane.

(Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK)

 

BNN.ba