Davor Dujmović, Perhan - Tragična priča o sjajnom glumcu

Prije 19 godina otišao je Perhan

Davor Dujmović, Perhan - Tragična priča o sjajnom glumcu

02.06.2018 - 17:34
Ostalo

Davor Dujmović bio je jedna od najsjajnijih zvijezda glumačke scene ovih prostora, a bio je najpoznatiji po ulozi Perhana u kultunom filmu “Dom za vešanje”. Iako je kao 18-godišnjak važio za jednog od najtalentovanijih glumaca Evrope, Davor je tragično preminuo u 30. godini, 31. maja 1999.

Dujmović je bio talenat kakav se rijetko viđa, a u svijet filma ušao je potpuno slučajno.

Rođen je u Sarajevu, u siromašnoj porodici, a želja mu je bila - svirati klavir.

“Bili smo siromašni, nisam imao instrument, ali je moja mama poznavala čistačicu u školi koja mi je noću otključavala učionicu i ja sam tu vježbao“, pričao je Davor o svom iskustvu u muzičkoj školi.

Kao dječak je poslije nastave išao do svog oca koji je tada radio na pijaci Markale. Jedne prilike je u obližnji restoran na Markalama svratio na sok, gdje su već sjedili Emir Kusturica i njegov asistent, Ćiro Mandić.

Dujmovć je tada pozvan na audiciju za film “Otac na službenom putu” i na probnom snimanju se pokazalo da je savršen za ulogu.

Nakon tog filma koji je nagrađen Zlatnom palmom u Kanu, odlučio je da upiše filmsku akademiju. Nije mu uspjelo i kasnije više nije ni pokušavao.

“U šali kažem da bih išao na Akademiju pod uslovom da predajem. Mislim da nije bilo potrebe, jer sam mislio da se glumom bavim dok se ne zasitim, dok se publika i kamera ne zasite mene. Ja u stvari nikad nisam imao namjeru da budem glumac”, priznao je jednom prilikom.

S nepunih 18 godina Davor je postao glavni glumac u sljedećem filmu Emira Kusturice - “Dom za vješanje”. 

Svijet je bio oduševljen njegovim prikazom jednog nesrećnog Roma telekinetičkih sposobnosti i velikog srca.

“Perhan je došao kao sudbina da dobijem glavnu ulogu poslije filma “Otac na službenom putu”. Perhan je kult nečeg ciganskog i biće to još 200 godina”, rekao je Dujmović u jednom intervjuu.

Ta uloga donijela mu je titulu jednog od pet najboljih glumaca u Evropi, a on i njegova partnerka u filmu (Azra) Sinolička Trpkova proglašeni su za najbolji glumački par u bivšoj Jugoslaviji. Nadimak Perhan ostao mu je zauvijek.

Istovremeno je blistao u Nadrealistima – njegovi i skečevi Branka Đurića Đure “Džasmine, Džasmine, dira me Hakala“ bili su među najboljima.

Mnogi su ga zbog načina preobrazbe na filmu poredli sa Dastinom Hofmanom i činilo se da mu se smiješi svjetska karijera, ali… Perhanova bajka tu dobija tužan obrt.

Početkom devedesetih Davor se navukao na heroin. Pokušavao je da se liječi u nekoliko navrata, ali bezuspješno.

“Ono što donosi heroin ne bih poželio ni najgorem neprijatelju. U početku je bilo “ja sam mal’ pa sam radoznal”, ali radoznalost se u ovom slučaju plaća zavisnošću”, govorio je.

Rat ga je zatekao u Sarajevu, odakle odlazi u Beograd. U tom periodu snimio je još nekoliko filmova, od kojih je najpoznatiji “Underground”, kasnije proglašen za najbolji film na Balkanu. Po završetku rata seli se u Banja Luku, a zatim u Sloveniju, kod djevojke. U to vrijeme borio se s jakom depresijom i alkoholizmom.

Zvijezda filma "Dom za vještanje", Davor Dujmović je 31. maja 1999. godine počinio ubistvo - vješanjem, u Novom Mestu. 

Sahranjen je na sarajevskom groblju Bare.

BNN.BA