Dodirujući umjetnička djela slijepe osobe doživjele umjetnost

Izložba "Dodir umjetnosti"

Dodirujući umjetnička djela slijepe osobe doživjele umjetnost

15.10.2015 - 20:12
Ostalo

Izložba skulptura i slika "Dodir umjetnosti" u potpunosti prilagođena slijepim i slabovidnim osobama otvorena je večeras u sarajevskom Turskom kulturnom centru Yunuz Emre, a bila je to jedna od rijetkih prilika da i ove osobe na svoj način, dodirujući umjetničke radove, dožive umjetnost.

Ideja za ovakvu izložbu kojoj su doprinos dali brojni bh. umjetnici bilo je Udruženje "Kotezlije", svjesno da su ove osobe na margini društva te da ne postoji mnogo prilika da se upoznaju s umjetničkim djelima. 

U centralnom dijelu prostorije postavljena su djela kipara Mensuda Keče, Samira Sućeske, Adisa Lukača, Lejle Ćahajić, Fikreta Libovca, Bojane Mikulić i Stjepe Gavrića, dok zidove krase umjetničke kreacije učenika škole Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu Sarajevo. 

Predsjednik Udruženja "Kotezlije" Elmedin Bojčić pojasnio je da je ovo prva "taktilna izložba" namijenjena slijepim i slabovidnim osobama te svim ljudima koji žele drugačiju percepciju umjetničkog djela. 

Jedan od umjetnika čije je djelo izloženo je kipar Stjepo Gavrić koji smatra da kipari donekle razumiju slijepe osobe jer dok stvaraju djela neprestano ga dodiruju oblikujući umjetničke kreacije. 

Dodao je da je ponekad kiparu važno dodirnuti i model prema kojem žele napraviti skulpturu jer je tada osjećaj potpuno drugačiji nego kada ga samo gledate. 

Profesorica historije u Centru za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu Senija Okić kazala je da je umjetničko izražavanje slijepe i slabovidne djece vrlo važno kako bi pronašli svoje interese i eventualno se opredijelili za neku od tih umjetnosti. 

I sama sam slijepa i volim posjećivati izložbe, odlaziti u muzeje, ali obično su eksponati u vitrinama i ne mogu se dodirivati te je i zbog toga ova izložba veoma značajna jer ovako možemo opipati eksponat i tek onda ga doživjeti - naglasila je Okić. 

Tako su večeras svi posjetitelji izložbe, koja ima i humanitarni karakter, mogli dodirom doživjeti svako od izloženih djela bilo da se radi o skulpturi ili slici, u čemu su posebno uživala djeca. 

Prema dostupnim podacima u Bosni i Hercegovini živi oko 5.500 slijepih i slabovidnih osoba, a ova izložba postavljena je kada se obilježava njihov dan - Međunarodni dan bijelog štapa.

Fena