Domaći proizvod: Ti i tvoj Crnjak najčitaniji strip na Balkanu

Da li ste i vi u crnjaku?

Domaći proizvod: Ti i tvoj Crnjak najčitaniji strip na Balkanu

11.06.2015 - 15:21
Knjige/stripovi

Ljubavni strip "Ti i tvoj Crnjak" autora Zox-a iz Sarajeva najčitaniji je strip na Balkanu. Svjedočimo još jednom uspjehu naših umjetnika, koji se danas zahvaljujući pogodnostima koje pruža internet i društvene mreže ‘sami’ bore za svoju publiku. Kako je nastao strip i kako je za kratko vrijeme uspio osvojiti publiku saznajte u našem razgovoru sa Zox-om!

Posjetitelji facebook stranice na kojima Zox objavljuje strip do sada su mogli vidjeti tridesetak epizoda za tri mjeseca djelovanja od kako je “Crnjak” lansiran u javnost. Stranica trenutno ima blizu 7 hiljada lajkova, što je premašilo očekivanja samog autora. U toku je rad na prvoj sezoni koja će imati 35 epizoda, dok autor najavljuje da će realizirati tri do četiri sezone.

 “Radi se o rezultatu koji uopšte nisam očekivao.  Ja sam se nadao bazi od oko hiljadu čitalaca. Zato slobodno mogu reći, uzevši u obzir komentare na pojedine epizode, shareove, lajkove i statistike, Crnjak je trenutno najčitaniji strip na Balkanu", govori autor za BNN.

Također, kako nam govori autor stripa, tiraži printanih stripova se u BiH danas mjere u stotinama primjeraka. Alan Ford i Zagor su još uvijek najpopularniji,  ali se printani stripovi obraćaju sve užem krugu ljudi koji još uvijek čitaju strip, a ne novim čitateljima.

“Odmah sam se odlučio za internet i društvene mreže. To je najsavremeniji i trenutno najefektivniji pristup publici”, kazao je Zox.

Ljubavna priča maskirana u humoristički strip

Strip se zove Crnjak, ali u epizodama koje trenutno izlaze lik Crnjaka se uopšte ne pojavljuje. Crnjak je psihičko stanje glavnog ženskog lika, ali i otjelotvorenje svega onog što nam svakodnevno pomalo zagorčava život.

“Svi mi svi u stvari ponekad volimo biti u Crnjaku, tako je nekad udobnije živjeti”, govori Zox.

Posjetitelji i simpatizeri stripa se javljaju i u porukama, imaju i neke svoje ideje oko razvoja priče,  ali priča od početka ima svoj početak, sredinu i kraj.

“Velika pažnja je definitivno uticala na razvoj stripa. Ne samo da je publika prepoznala strip, nego je i glavni lik stripa, Asja, prepoznala publiku: na početku je trebala biti darkerica, ali se onda mimo moje volje počela oblačiti i ponašati kao njena i moja publika. Često se javljaju i osobe koje bi htjele imati majicu sa Crnjakom, i po tom pitanju sam već počeo nešto raditi, kaže autor Crnjaka.

Samo na Facebooku

Publika sve češće predlaže da se strip objavi u knjizi, međutim autor preko Facebooka dolazi do publike koja inače ne čita stripove.

“Cilj je da tu, mlađu publiku naviknem na jezik stripa i da onda oni možda počnu kupovati i neke druge stripove”, kaže Zox.

Domaća strip scena

U Bosni i Hercegovini postoji nekoliko vrlo talentovanih stripaša koji rade za poznate inostrane izdavače. Zox Veoma cijeni njihov rad, ali kako govori za naš portal on ima sasvim drugačiju viziju.

“Moja ideja je bila da investiram svoje slobodno vrijeme i pokušam proširiti strip kulturu ovdje kod nas u BiH, kroz besplatan strip, društvenu mrežu i prepoznatljive, svakodnevne teme”, naglasio je Zox.

Anonimni strip crtač

Zox je pseudonim kojeg autor koristi za aktivističke ilustracije, strip i karikature. Ne koristi pravo ime da šira publika ne bi počela povezivati neke intimne detalje iz života likova u stripu sa stvarnim osobama iznjegovog okruženja.

“Asja (ženski lik) nije stvarna, ona predstavlja nekoliko osoba koje poznajem, mada me stalno pitaju za ovu ili onu prijateljicu ili za moju djevojku da li je to Asja”, kaže Zox.

Prije 15 godina autor se u inostranstvu profesionalno bavio stripom, u toku studiranja na likovnoj akademiji u Milanu, a u BiH je radio aktivističke ilustracije i plakate za protestne skupove, od 2008. godine do danas. Bavi se i reklamama, dizajnom, a crta i storyboardove.

Redakcija / BNN