Društvene mreže čine nas usamljenijima

Istraživanje University of Pittsburgh

Društvene mreže čine nas usamljenijima

08.03.2017 - 12:34
Izložbe

Nova studija je pokazala da nas društvene mreže zapravo čine usamljenijima, iako se čini da nam omogućuju da s prijateljima i članovima obitelji budemo 24 sata dnevno,  prenose mediji.

Naučnici s University of Pittsburgh sugerišu kako osobe koje dnevno na nekoj od društvenih mreža provedu dva sata imaju dvostruko veće izglede da će se osjećati društveno izolovanim.

Američki naučnici su studiju proveli na 1.787 odraslih osoba u dobi od 19 do 32 godine, a ispitanici su morali odgovoriti na pitanja o korištenju 11 najpopularnijih društvenih mreža i medija - Facebooka, YouTubea, Twittera, Google Plusa, Instagrama, Snapchata, Reddita, Tumblra, Pinteresta, Vinea i LinkedIna.

Ustanovljeno je da su se osobe koje su više od 58 puta tjedno posjećivale društvene mreže osjećale triput usamljenije od onih koji su na spomenutim mrežama bili manje od devet puta tjedno.

Otprije se ukazuje na to da društveni mediji pridonose povećanju broja osoba koje pate od takozvanog sindroma straha od propuštanja (FOMO, Fear of missing out), no ova studija pokazuje da je problem puno kompleksniji.

Strah od propuštanja informacija može se definisati kao tip socijalne anksioznosti, odnosno kompulzivna zabrinutost da se propušta prilika za ostvarenje novog iskustva, nove socijalne interakcije, različitih profesionalnih i društvenih dobiti.

Osobe kod kojih je ovo stanje izraženo smatraju da dok nisu na društvenim mrežama mogu mnogo toga propustiti, recimo različite novosti o svojim prijateljima (što rade, gdje su, s kim su...), kao i poslovne te profesionalne prilike.

Da bi uvijek bili u toku neprestano provjeravaju svoje mobilne telefone, društvene mreže i internetske stranice.

Naučnici kažu da nije u potpunosti jasno jesu li društvene mreže uzrok usamljenosti ili je riječ o tome da usamljene osobe provode više vremena na njima.

Podsjećaju na to da studija samo potvrđuje ono što se od ranije pretpostavljalo: što duže mlada osoba koristi društvene mreže, ima manje vremena za stvaran društveni život izvan onog virtuelnog.

Također, upozoravaju i na to da je broj suicida i psihičkih oboljenja kod mladih ljudi i studenata u porastu te da se u istraživanjima o toj pojavi sve češće razmatra i uloga društvenih mreža.

BNN.BA