Dvije predstave BNP-a Zenica izvedene u Subotici

Gostovanje naših umjetnika u komšijskim zemljama

Dvije predstave BNP-a Zenica izvedene u Subotici

03.12.2017 - 11:43
Pozorište

Bosansko narodno pozorište (BNP) Zenica predstavilo se proteklog vikenda publici u Subotici s dvije predstave - "Moja Fabrika" u okviru  festivala "9. Desire Central Station" te dječijom predstavom "Prodani smijeh".

Predstava "Moja Fabrika" u režiji Selme Spahić od februarske premijerne izvedbe do danas, sa 12 osvojenih festivalskih nagrada, jedna od najnagrađivanijih predstava zeničkog BNP-a. U petak, 1. decembra je odigrana u Subotici.

Proteklog mjeseca, Bosansko narodno pozorište Zenica je sa tom je predstavom osvojilo četiri festivalske nagrade.

Nastala je prema djelu Selvedina Avdića i na 22. jugoslovenskom pozorišnom festivalu "Bez prevoda" Užice je osvojila Specijalnu nagradu "Ardalion", koju je međunarodni stručni žiri dodijelio ovom teatru za posvećenost problemima sopstvene zajednice, a na 34. susretima kazališta/pozorišta BiH predstava je nagrađena u tri kategorije. Naime, "Moja Fabrika" dobitnica je nagrade za najbolju režiju, koju potpisuje Selma Spahić, za najbolju scenografiju čija je autorica Sabina Trnka, kao i dobitnica "Zlatne statue" za najbolju predstavu u cjelini.

"Moja Fabrika" je zasnovana na fragmentima istoimene knjige Selvedina Avdića, intervjuima sa radnicama i radnicima, životnim iskustvima glumica i glumaca iz ansambla predstave, te historijskim izvorima. Predstava koja predstavlja jednu od zapaženijih produkcija prethodnih nekoliko pozorišnih sezona zeničkog BNP-a, intimna je monografija o historiji Zenice i njene Željezare, zbog koje je grad i nastao i koja je svojevremeno upošljavala većinu stanovništva a danas predstavlja samo simbol prošlosti ili omraženi izvor zagađenja.

Predstava je do sada prošla umjetničke selekcije i izvedena je na pozorišnim festivalima u Zenici, Jajcu i Užicu. Proteklog mjeseca priliku da je pogleda imala je i festivalska publika Festivala MOT u Skoplju, sarajevskog MESS-a, te publika 34. susreta kazališta/pozorišta BiH u Brčko distriktu.

Dan kasnije, u subotu, 2. decembra u Dečjem pozorištu Subotica je odigrana predstava "Prodani smijeh" reditelja Darka Kovačovskog. Ova lutkarska predstava je od septembarske premijere odigrana čak 17 puta i to u Zenici, Kaknju, Mostaru i u Subotici.

Predstava govori o dječaku Timu koji pada u iskušenje da proda svoj osmijeh za jednu bombonu. U susretu sa starim Gradskim Satom biva upozoren da je ugovor koji je sklopljen sa Vjetropirom nepovoljan za Tima i da je prevaren i iskorišten. Rađa se želja za povratkom prodanog osmijeha, ali se susreće sa još jednim iskušenjem, a to je vještica Ognjenoga, koja skuplja dječije osmijehe da bi ih iskoristila za svoje egoistočne ciljeve, jer dječiji osmjesi su njen eliksir mladosti.

U narednom periodu, ova predstava će imati nova izvođenja u okviru 3. internacionalnog festivala edukativnog teatra – IFET 2017, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću BNP Zenica.

BNN.BA